Mihajlović: Žene u Srbiji i dalje manje plaćene od muškaraca 1Foto: Ministartsvo građevinarstva

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da su žene u Srbiji za isti posao i dalje manje plaćene od muškaraca i da ta razlika iznosi između 11 i 16 odsto.

Mihajlović je povodom Dana jednakih zarada poručila da su nejednakosti i razlike i dalje prisutne, posebno u platama, uprkos tome što fakultete većinski završavaju žene.

„Žene su uglavnom angažovane na manje plaćenim poslovima, kao što su administracija, tekstilna ili prehrambena industrija, dok ih među inženjerima i u IT sektoru, koji su najplaćeniji, ima malo“, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Prema njenim rečima, žene su takođe te koje duplo više rade kod kuće, brinući o domaćinstvu, deci i starijima, te su prinuđene da izlaze sa posla i sprečene da se dodatno usavršavaju.

Navela je da 67,9 odsto žena, a 11,5 odsto muškaraca kuva i obavlja poslove u domaćinstvu svakog dana, dok brigu o deci i starijima preuzima 41,2 odsto žena i 29,5 odsto muškaraca.

Kazala je da je važno da se žene ohrabre da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja i da za svoj rad budu plaćenije, kao i da se promoviše uloga očeva u odgajanju dece i ravnopravno roditeljstvo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Mihajlović: Žene u Srbiji i dalje manje plaćene od muškaraca”

  1. Svojevremeno je Nada Topcagic placala Draganu J.Vucicevicu 100 € da pise o njoj u svakom broju.

    • To sam skontao da svake novine pisu o odredjenim pevacima.Uglavnom bljuvotine jer nemaju sta pametno

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.