Miler: Svetska banka na raspolaganju Srbiji 1

Ministar finansija Dušan Vujović razgovarao je danas, u okviru jesenjeg zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom, koji je ocenio da je Vlada Srbije izuzetno posvećena sprovođenju reformi i da će SB nastaviti da podržava jačanje poslovne klime.

Teme sastanka bile su primena postojećeg programa saradnje između Svetske banke i Republike Srbije koji uključuje podršku restruktuiranju finansijskog sektora i javnih preduzeća i unapređenje poslovnog okruženja.

Vujović i Miler su podržali saradnju timova Svetske banke i Vlade Srbije u orijentaciji na rezultate, kako bi se realno definisali strateški ostvarivi ciljevi i merljivi koraci u njihovom ostvarivanju, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Miler je rekao da se tokom poslednjih susreta ekonomskih i finansijskih stručnjaka Evrope i sveta stiče utisak da je Zapadni Balkan region sa najviše pozitivnih efekata kada se govori o integraciji i povezivanju, posebno u oblastima energetike i transporta.

On je ocenio da je Vlada Srbije izuzetno posvećena sprovođenju reformi i istakao da će Svetska banka nastaviti da podržava jačanje poslovne klime u periodu koji je pred nama.

”Želimo da budemo na raspolaganju Vladi Srbije kako bismo maksimalno pomogli u realizaciji započetih projekata i onih koji se tek planiraju”, rekao je Miler.

Vujović je, govoreći o reformama istakao da Srbija želi da nastavi da ostvaruje zadate ciljeve i da zbog toga stalno uči kako da na efikasan način optimizuje svoje finansije, da više proizvodi i izvozi i nastavi da privlači strane investicije.

Miler je podržao nameru da se pruži podrška obrazovanju i zdravstvu i dodao da će pomoć Svetske banke Srbija osetiti i u reformi javne administracije, optimizaciji zaposlenih u javnom sektoru, restruktuiranju velikih državnih preduzeća kao što su EPS, Srbijagas i Železnice i završetku procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države, ali i u podržavanju modernizacije agro sektora.

Svetska banka ima u planu da implementira i niz projekata kojima će podržati poljoprivredu, kao važnu komponentu u reformama, ali se od Srbije očekuje da odličnim rezultatima nastavi da šalje pozitivnu poruku regionu i Evropi, poručio je Miler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari