Eksperti Republičkog zavoda za statistiku izneli su egzaktne pokazatelje koji potvrđuju da Delta maksi nije monopolista. Mi smo takođe zainteresovani da se utvrdi pozicija kompanije Delta na tržištu, kako bi se konačno stavila tačka na priču o monopolu, koja je, inače, zasnovana na paušalnim izjavama da je kompanija Delta velika pa samim tim i monopolista.

Eksperti Republičkog zavoda za statistiku izneli su egzaktne pokazatelje koji potvrđuju da Delta maksi nije monopolista. Mi smo takođe zainteresovani da se utvrdi pozicija kompanije Delta na tržištu, kako bi se konačno stavila tačka na priču o monopolu, koja je, inače, zasnovana na paušalnim izjavama da je kompanija Delta velika pa samim tim i monopolista. Treba još jednom podsetiti da Zakon o zaštiti konkurencije ne sankcioniše monopol već zloupotrebu monopolskog položaja, što bi oni koji nas optužuju trebalo i da dokažu. Pitanje je, međutim, kako je takve tvrdnje moguće dokazati kada nijedan statistički podatak niti istraživanje ne potkrepljuju te optužbe. Naša želja je da se više ne priča na osnovu utisaka i percepcije već na osnovu činjenica jer monopol je opipljiva kategorija koju zakon jasno propisuje i moguće ju je matematički izračunati – izjavila je za Danas Milka Forcan, potpredsednik Delta holdinga, dodajući da su priče o monopolskom položaju svojevrsni pritisak na Deltu, koju neko želi da predstavi u negativnom kontekstu.
Republički zavod za statistiku saopštio je podatke prema kojima je Kompanija Delta maksi u prvoj polovini ove godine bila zastupljena na 6,4 odsto tržišta maloprodaje u Srbiji, odnosno 11,6 odsto u Beogradu. Prema tim podacima u ukupnom prometu u trgovini na malo koji je dostigao 414 milijardi dinara, Delta maksi (uključujući Pekabetu i C market) učestvuje sa 26,7 milijardi dinara, od čega je 19 milijardi ostvareno u Beogradu. Tačnije, učešće Delta maksija u maloprodaji hrane, pića i cigareta je u prvoj polovini godine iznosilo je 17,2 odsto u Srbiji, a 32,5 odsto beogradskog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari