Privreda Srbije je zbog parlamentarnih izbora već četiri meseca u zastoju, rekao je juče predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević i apelovao da se nova vlada što pre formira. „Iako bih voleo da se nova vlada formira za dve do tri nedelje, najverovatnije će do toga doći tek za dva do tri meseca“, rekao je u razgovoru za Betu Milosavljević.

Privreda Srbije je zbog parlamentarnih izbora već četiri meseca u zastoju, rekao je juče predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević i apelovao da se nova vlada što pre formira. „Iako bih voleo da se nova vlada formira za dve do tri nedelje, najverovatnije će do toga doći tek za dva do tri meseca“, rekao je u razgovoru za Betu Milosavljević. On je dodao da privrednici željno iščekuju formiranje vlade i usvajanje budžeta za ovu godinu, a svako „prizivanje novih izbora i odlaganje početka rada parlamenta je krajnje neodgovorno“. Milosavljević je naglasio da novoj vladi i parlamentu predstoji važan posao – usaglašavanje zakona sa novim ustavom. „Ustav je predvideo da strani investitori mogu biti vlasnici gradskog građevinskog zemljišta, što može da privuče značajna direktna ulaganja, ali pre toga je potrebno da se Zakon o urbanizmu i Zakon o građevini usaglase sa najvišim aktom zemlje“, naveo je on. Nova vlada, kako je dodao, trebalo bi da predloži i Zakon o državnoj pomoći, koji će definisati kako će država pomagati preduzećima i opštinama u slučaju elementarnih nepogoda, i u kojim slučajevima će intervenisati.
Milosavljević je naglasio da javna preduzeća, kao što su Elektroprivreda Srbije, Naftna industrija Srbije, Telekom i Železnice Srbije, ne treba brzo i po svaku cenu prodavati, jer su to preduzeća koja imaju najveće potencijale i mogu znatno da utiču na razvoj privrede i društva u celini. Država, kako je kazao, mora da zadrži kontrolu nad sektorom prenosa i distribucije struje, da kontroliše gasovod i naftovod i da ima svoje pumpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari