Fabrika Viktorijaoil je prva fabrika za proizvodnju biodizela ne samo u Srbiji već i u čitavoj jugoistočnoj Evropi. U nju je ugrađena najsavremenija tehnologija nemačke firme Lurgi. Vrednost investicije je 20 miliona evra, delom iz sopstvenih sredstava Viktorija grupe, a delom iz bankarskog kredita.

Fabrika Viktorijaoil je prva fabrika za proizvodnju biodizela ne samo u Srbiji već i u čitavoj jugoistočnoj Evropi. U nju je ugrađena najsavremenija tehnologija nemačke firme Lurgi. Vrednost investicije je 20 miliona evra, delom iz sopstvenih sredstava Viktorija grupe, a delom iz bankarskog kredita. Naša rafinerija će proizvoditi biodizel koji po kvalitetu zadovoljava najviši evropski standard kvaliteta, kako bi bio moguć plasman i na tržište EU. Za proizvodnju biodizela najpodesnija je uljana repica, pa je već ugovorena proizvodnja te kulture na deset hiljada hektara, a koristiće se i suncokret i soja. Proizvodnja tog goriva je isplativa i za potrošače, jer će biodizel biti jeftiniji i od eurodizela i od goriva D2 – rekao je generalni direktor prve fabrike za proizvodnju biodizela kod nas. Nikola Vujačić, na jučerašnjem otvaranju pogona u Šidu.
Bojan Pajtić, predsednik Izršnog veća Vojvodine, koji je otvorio fabriku, naglasio je da takvi poslovni potezi dokazuju da Vojvodina i Srbija jesu deo Evrope i to njen najnapredniji deo. Sa kapacitetom za proizvodnju od sto hiljada tona biodizela godišnje ova fabrika je potencijalno veliki izvoznik ali će pružiti krupan doprinos razvoju energetskog sektora, regionalnom razvoju i razvoju poljoprivrede.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Slobodan Milosavljević je istakao da izgradnja fabrike Viktorijaoil predstavlja dokaz da je Srbija u jednom segmentu postala evropska zemlja i pre ulaska u EU. Izgradnja ove fabrike znači pre svega smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata i povećaće izvozne mogućnosti Srbije, s obzirom na to da ni mnoge razvijenije evropske zemlje nemaju tu tehnologiju.
– Ova vlada je obećala da će svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobriti po sto evra na ime premiranja proizvodnje po hektaru, a u to će biti uključena i proizvodnja bioobnovljivih goriva. Nadam se da će proizvodnja ovih ekoloških goriva biti stimulisana i kroz akciznu politiku – najavio je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari