Milošević: Novi carinski zakon ubrzaće procedure 1

Pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević izjavio je da će nov carinski zakon omogućiti da se, između ostalog, uvoz i izvoz robe obavljaju preko kompjutera. Napominje da su carinici za protekle tri godine pronašli više do 13 miliona evra.

Prema njegovim rečima nov zakon o carinama doneće  kompanijama i građanima ubrzanje carinskih procedura.

„Nov carinski zakon omogući će da Srbija u sferi carinskog poslovanja posluje kao moderne zemlje, a to znači potpunu digitalizaciju carinskog poslovanja. Nećete koristiti papire, stajati u redovima, već će se sve raditi upotrebom kompjutera“, rekao je Milošević za RTS.

Objašnjava da je deo o tranzitu robe već pokriven potpunom kompjuterizacijom.

„To recimo znači da kamion koji krene iz Nemačke ka Turskoj i dođe do naše carine, ide upotrebom kompjuterskih poruka. Nov zakon donosi da se i ostala dva postupka – uvoz i izvoz robe obavljaju preko kompjutera“, dodaje Milošević.

Srbija je, kako kaže, potpuno umrežena sa Turskom i Makedonijom oko tranzita robe.

„Imaćemo potpunu kompjutersku vezu i u uvozu i izvozu sa celom EU“, napominje pomoćnik direktora Uprave carina.

Putnicima savetuje da prate uputstva koja postoje na svim graničnim prelazima i da poštuju propise kako bi se smanjila zadržavanja na granicama.

„Savet i da, ako je to moguće, koriste alternativne pravce. U neposrednoj blizini svih prelaze postoje manji prelazi koji nisu preopterećeni i takođe molimo ljude za toleranciju“, dodaje Milošević.

Šta se najviše krijumčari

Kaže da se ovih dana najviše krijumčare novčana sredstva.

„Ona su sakrivena na najrazličitijim mestima. Mi smo za protekle tri godine našli više do 13 miliona evra i ta sredstva su otišla u budžetski prihod“, objašnjava Milošević. Dodaje da je do 24. jula pronađeno 220 kilograma raznih narkotika.

„Kod jednog putnika koji je putovao na liniji Beograd–Beč pronađeno je 42 kilograma narkotika, pre svega marihune“, napominje Veselin Milošević. Ističe da naši carinici imaju adekvatnu opremu za otkrivanje krijumčarene robe i droge.

„Raspolažemo sa 24 pokretna skenera. Srbija se nalazi na tranzitnoj ruti i spoljnoj granici EU, a naša potreba i obaveza je da kontrolišemo transportna sredstva“, zaključuje Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari