Mali: Veliki broj privrednika se odazvao na Vladin program ekonomskih mera 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, izjavio je danas da je veoma zadovoljan odzivom privrednika koji su se u proteklih nedelju dana, kako je rekao, u velikom broju prijavili za korišćenje olakšica iz Vladinog Programa ekonomskih mera, saopštio je njegov kabinet.

„Zaključno sa 21. aprilom, 169.111 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja. Takođe, ostalo je još 134.857 privrednih subjekata koji imaju račun u više banaka i još nisu izabrali banku. PPP-PD poresku prijavu je podnelo 38.628 privrednih subjekata za 278.530 zaposlenih, a odloženo je ukupno 6,9 milijardi dinara obaveza za poreze i doprinose“, rekao je Mali.

On je danas održao sastanak Koordinacionog tima za sprovodjenje Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa.

Na sastanku su učestvovali ministri za građevinarstvo i za rad, Zorana Mihajlović i Zoran Đorđević, viceguverneri Narodne banke Srbije Ana Ivković, Dragana Stanić i Željko Jović, i predstavnici kabineta predsednika Srbije, predsednice Vlade, zvaničnici Privredne komore Srbije i Poreske uprave.

Mali je rekao da će iznos odloženih obaveza po osnovu akontacija za porez na dobit biti poznat 4. maja kada se bude znao ukupan broj privrednih subjekata koji imaju pravo da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja.

„Poreska uprava moći će sa sigurnošću da primeni sve validacije i kreira skup obveznika tek po isteku zakonskog roka za podnošenje PPP-PD prijava i podnošenja poreske prijave, što je 30. april“, istakao je ministar.

Dodao da će se, posle provera, do 5. maja znati koja preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice, a potom će odmah početi isplata od po oko 30.000 dinara na namenske račune poslodavaca, a koji su namenjeni zaposlenima.

Kredite Fonda za razvoj zaključno sa 21. aprilom zatražila su 52 privredna subjekta, a ukupan traženi iznos kredita je više od milijardu dinara.

Na sastanku je rečeno da su, posle jučerašnje sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj, odobrena sredstva za 25 kredita u iznosu od oko 729 miliona dinara.

Razgovarali su i o sektorskoj podršci delatnostima koje je epidemija posebno ugrozila, kao što su turizam, hotelijerstvo, putnički saobraćaj.

Istaknuto je da je već doneta i prva u nizu mera za to: obezbedjivanje 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u vrednosti dve milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari