Ministarstvo: Budžet do kraja novembra prošle godine ostvario suficit 67,4 milijarde dinara 1Ministarstvo finasija Foto: N1

U budžetu Srbije prošle godine u periodu od januara do novembra ostvaren je suficit od 67,4 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prihodi budžeta su naplaćeni u iznosu od 1.073,8 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 1.006,4 milijarde dinara.

Samo u novembru ostvaren je suficit budžeta u iznosu od 6,2 milijarde dinara.

Naplaćeni prihodi u novembru iznosili su 100,3 milijarde dinara, od čega se na poreske prihode odnosi 82,2 milijarde dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 38,9 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27 milijardi dinara.

Naplaćeni neporeski prihodi iznosili su 13,5 milijardi dinara, dok je priliv po osnovu donacija iznosio 4,6 milijarde dinara.

U novembru su rashodi budžeta bili 94 milijarde dinara. Rashodi za zaposlene iznosili su 21,3 milijardi dinara, a transferi osnovnim organizacijama socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 23,9 milijarde dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar-novembar ostvaren je fiskalni suficit u iznosu od 73,6 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 175,6 milijardi.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 4,1 milijarde dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 77,7 milijarde, navelo je Ministarstvo finansija.

Javni dug Srbije na kraju novembra iznosio je oko 24,11 milijardi dinara, što je 56,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari