Ministarstvo: Emisije sumpordioksida u TE Kostolac B niže nego u EU 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO

Emisije sumpordioksida i praškastih materija u TE Kostolac B kreću se u okviru propisanih vrednosti i niže su nego u Evropskoj uniji, zahvaljujući funkcionisanju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u ovoj termoelektrani koje radi od oktobra 2020. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako navode, Ministarstvo je dužno je da ovu činjenicu istakne još jednom, nakon pokušaja da Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), da izjavu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke energetike, prof. dr Zorana Mihajlović predstavi kao neistinu.

Prilikom obilaska postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B Mihajlovićeva, je predstavnicima medija izjavila da je su svi koji su prisustvovali obilasku videli da su “emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu s onim što je propisala Energetska zajednica”“, navodi to ministarstvo.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac“ je, kako ističu u saopštenju, prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji, i počelo je sa radom 23. oktobra 2020.godine.

„Od kada je pušteno u rad, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova postiže, i postizaće i ubuduće, zadate granične vrednosti emisija u iznosu maksimalno 130 mg/Nm3 za SO2, koliko propisuje i Energetska zajednica, kao i 20 mg/Nm3 za praškaste materije“, ističu iz Ministarstva rudarstva i enrgetike.

Dodaju da su prilikom obilaska, svi prisutni mogli da se uvere da su u potpunosti zadovoljene propisane vrednosti o graničnim emisijama, da su sadašnje emisije sumpordioksida značajno ispod nivoa koji se zahteva u EU, koji iznosi 200 mg/Nm3, kao i da postoji njihovo kontinuirano merenje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ministarstvo: Emisije sumpordioksida u TE Kostolac B niže nego u EU”

  1. Koliko je godina trebalo da prođe, da bi se pokrenulo odsumporavanje.

    Dok nije došla Marinika Tepić da objavi, kako ni posle tri godine odsumporavanje ne radi, još uvek ne bi proradilo.

    Nisam ni za ni protiv Marinike Tepić, samo navodim da je morao neko van vlasti da objavi da to postrojenje ne radi, da bi ono proradilo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.