Ministarstvo: Emisije sumpordioksida u TE Kostolac B niže nego u EU 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO

Emisije sumpordioksida i praškastih materija u TE Kostolac B kreću se u okviru propisanih vrednosti i niže su nego u Evropskoj uniji, zahvaljujući funkcionisanju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u ovoj termoelektrani koje radi od oktobra 2020. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako navode, Ministarstvo je dužno je da ovu činjenicu istakne još jednom, nakon pokušaja da Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), da izjavu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke energetike, prof. dr Zorana Mihajlović predstavi kao neistinu.

Prilikom obilaska postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B Mihajlovićeva, je predstavnicima medija izjavila da je su svi koji su prisustvovali obilasku videli da su “emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu s onim što je propisala Energetska zajednica”“, navodi to ministarstvo.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac“ je, kako ističu u saopštenju, prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji, i počelo je sa radom 23. oktobra 2020.godine.

„Od kada je pušteno u rad, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova postiže, i postizaće i ubuduće, zadate granične vrednosti emisija u iznosu maksimalno 130 mg/Nm3 za SO2, koliko propisuje i Energetska zajednica, kao i 20 mg/Nm3 za praškaste materije“, ističu iz Ministarstva rudarstva i enrgetike.

Dodaju da su prilikom obilaska, svi prisutni mogli da se uvere da su u potpunosti zadovoljene propisane vrednosti o graničnim emisijama, da su sadašnje emisije sumpordioksida značajno ispod nivoa koji se zahteva u EU, koji iznosi 200 mg/Nm3, kao i da postoji njihovo kontinuirano merenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari