Ministarstvo finansija Srbije i Euroklir potpisali Memorandum o razumevanju 1Foto: N1

Ministarstvo finansija Srbije i klirinška organizacija Euroklir (Euroclear) potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti da se stvore tržišni uslovi za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima, saopštilo je danas ministarstvo.

Namera Srbije je da omogući da se njenim obveznicama trguje putem Euroklir platforme, što će olakšati stranim investitorima da imaju pristup tržištu državnih hartija od vrednosti.

Time im se omogućava da domaćem tržištu pristupe na sigurniji i standardizovaniji način, što će rezultirati povećanjem kapitala, većim obimom trgovanja i nižim stopama prinosa na sekundarnom tržištu, navodi se u saopštenju i dodaje da se taj način podstiče dalji razvoj tržišta kapitala, uključujući i mogućnost za dalje povećanje kreditnog rejtinga i uključivanje u različite globalne indekse obveznica.

„Nakon ogromnog uspeha na medjunarodnom tržištu i značajnih aktivnosti usmerenih na dalji razvoj lokalnog tržišta kapitala u 2019. godini, drago nam je što ćemo ozvaničiti našu saradnju sa Euroklir grupom, a što je uzbudljiv početak 2020. godine. Ovo partnerstvo je važan deo naše sveukupne strategije smanjenja troškova zaduživanja i povećanja tražnje za državnim obveznicama, rasta i diverzifikacije baze investitora, poboljšanja preduslova neophodnih za dalji razvoj tržišta kapital, kao i za obezbeđivanje investicionog rejtinga u što kraćem roku“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Šef globalnog tržišta kapitala u Eurokliru Sudip Čaterdži je rekao da će ta organizacija podržati dugoročnu strategiju razvoja srpskog tržišta kapitala kroz povećanje likvidnosti, diverzifikaciju baze investitora i jačanje tržišta dinarskih državnih obveznica.

Euroklir grupa saldirala je oko 791 biliona evra u transakcijama sa hartijama od vrednosti u 2018. godini, što je predstavljalo 230 miliona domaćih i stranih transakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari