Ministarstvo obećalo zaštitu malinarima - kako, ne zna se 1Foto: FoNet/ EPA

Samo što je počela sezona branja malina krenuli su problemi, proizvođači su se pobunili jer je otkupna cena upola niža od prošlogodišnje i na jugu Srbije kilogram košta tek 100 dinara, dok hladnjačari tvrde da ne mogu više da plate jer im je ostalo još maline od prošle sezone.

Država je u ponedeljak na sastanku sa obe strane pokušala da pronađe rešenje, a rezultati tog sastanka su da će „država regulisati pravila na tržištu prodaje i otkupa malina“, a „vlada preuzeti sve da ne dođe do monopolskog ponašanja“. Na pitanje Ministarstvu poljoprivrede šta se konkretno pod ovim misli dobili smo odgovor da je inspekcija već izašla na teren ne bi li utvrdila šta se dešava i da li se pravila poštuju. To su nam potvrdili i u Ministarstvu trgovine.

– Već su preduzete mere protiv jednog lica koje se nelegalno bavilo otkupom i preduzete su mere protiv manjeg broja otkupljivača koji nisu sprovodili otkup u skladu sa navedenim Pravilnikom – ističu za Danas u Ministarstvu trgovine. Oni kažu da je tržišna inspekcija do sada izvršila 100 inspekcijskih nadzora i da je povećala svoje prisustvo na terenu kako otkup odmiče.

Inspekcija je u redovne kontrole krenula još 20. maja, ali, kako tvrde, oni idu i u kontrole na osnovu prijava, kao i u preventivne kontrole kod privrednih subjekata koji se prvi put bave otkupom nekog poljoprivrednog proizvoda.

Što se tiče Milana Radojičića iz Udruženja malinara Vilamet, država sa merama kasni pet, šest ili sedam godina, ali da i dalje može da pomogne ukoliko želi i to tako što će naći način da kontroliše otkup maline.

– Ovogodišnji rod maline će biti prema svim procenama za 40 odsto slabiji u odnosu na onaj iz 2016. Prošle godine cena je bila 230 do 240 dinara po kilogramu, a sada je cena 120 dinara u Šapcu ili Podrinju, dok je južno od Leskovca cena još niža i malina se prodaja za 100 dinara – ističe Radojičić, koji maline uzgaja u Arilju, gde prava berba tek počinje za koji dan.

On kaže da proizvodnja kilograma ovog voća košta 1,08 evra i da sa cenom od 120 dinara proizvođačima ne ostane ni dinar zarade.

– Svaka cena ispod 230 dinara za kilogram je sramna. Nisam za proteste nikad bio i nadam se da nećemo morati to da radimo ove godine, već da će država naći način da pomogne proizvođačima. Ako država ima prihod od izvoza maline od 250 do 270 miliona dolara onda se valjda i njoj isplati da nam pomogne – ističe Radojičić za naš list. On kaže da nema razloga da cena bude toliko niska, te da je razlog zbog kog je to tako što su uvezene ogromne količine maline lošeg kvaliteta koja sada ne može da se proda.

Osim problema sa cenom, proizvođači ovih dana imaju problem i sa beračima malina, kojih nema. Samo u ariljskom kraju, prema nekim procenama trenutno nedostaje između 4.000 i 5.000 sezonskih radnika. U ovom kraju berače malina ne mogu da nađu iako je dnevnica od 2.000 do 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari