Ministarstvo pokrenulo postupak protiv EPS-a 1

– Ministarstvo trgovine pokrenulo je protiv EPS Distribucije postupak za zaštitu kolektivnog interesa građana Niša, koji optužuju ovo javno preduzeće da im je protivzakonito isključilo struju zbog navodne krađe, a potom odbilo da ih priključi na mrežu.

Uprkos tome što su ispunili sve zakonske uslove, EPS im je priključenje uslovio izmirivanjem zastarelih dugovanja, koja zbog kamata dostižu i 900.000 dinara po potrošaču.

U Nišu i u nekoliko okolnih opština, od kraja 2015. godine do danas, najmanje 2.500 porodica ostalo je bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, koju je ovo javno preduzeće često konstatovalo „bez prisustva potrošača, dokaza koje zakon zahteva i odgovarajućeg dokumenta“. EPS Distribucija je po ovom osnovu isključila i domaćinstva sa bebama, starima i bolesnima, koje Zakon o zaštiti potrošača ubraja u „ugrožene potrošače“, te zabranjuje isključenje. Neke od tih porodica bez struje provode već četvrtu zimu.

Pokretanjem postupka protiv EPS Distribucije, javnog preduzeća koje trguje strujom, Ministarstvo trgovine uvažilo je razloge u kolektivnoj tužbi, koju je, u ime niških „kradljivaca struje“, Centar Forum podneo početkom prošlog meseca. Pri donošenju zaključka o pokretanju postupka Ministarstvo se pozvalo na četiri člana Zakona o zaštiti potrošača, u kojima se između ostalog navodi da se kolektivna tužba podnosi u slučaju „nepoštene poslovne prakse“ trgovca. U zaključku Ministarstva se navodi da je Forum u tužbi „učinio verovatnim postojanje povrede kolektivnog interesa potrošača“.
– Pokretanje postupka protiv EPS-a od strane nadležnog Ministarstva je dobar signal. Sada predstoji izjašnjavanje EPS-a, a možda i naš međusobni razgovor. Nakon toga će uslediti odluka Ministarstva, koje protiv EPS-a može pokrenuti i sudski postupak zbog kršenja zakona na koje smo ukazali. Kolektivna tužba je podneta u ime 25 potrošača, ali njen rezultat mogao bi se odnositi na sve građane kojima je isključena struja po ovom osnovu – kaže za Danas Jovan Jovanović, predsednik Centra Forum.

U kolektivnoj tužbi se zahteva da Ministarstvo naloži EPS Distribuciji, odnosno niškoj Elektrodistribuciji, da hitno privremeno priključi sve isključene potrošače i nastavi isporuku električne energije do okončanja njihovih sudskih sporova. Zahteva se, takođe, da Ministarstvo naloži EPS Distribuciji da stavi van snage obračune o neovlašćenoj potrošnji koje su dobili isključeni potrošači, a da njihova brojila o svom trošku dovede u tehnički ispravno stanje. Traži se i da Ministarstvo naloži ovom javnom preduzeću da formira komisije za rešavanje prigovora i reklamacija potrošača u čijem su sastavu predstavnici udruženja i saveza potrošača.

Prema navodima u tužbi, EPS Distribucija je zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje – „krađe struje“, sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, u kojima se nalazi i kamata obračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom, a zbog koje su ti dugovi uvećani i za preko 60 odsto. Po Zakonu o obligacionim odnosima, komunalni dugovi zastarevaju u roku od godinu dana, što znači da ih javno preduzeće ne može sudski naplatiti.
U tužbi Foruma se tvrdi da je cilj ovakve zloupotrebe i namera EPS Distribucije da na građane prebaci sopstvenu obavezu da zameni brojila koja nisu baždarena duže od 12 godina, što ih po Zakonu o metrologiji čini neispravnim. Mada je to obaveza EPS-a, kupovina novog brojila i plaćanje njegovog izmeštanja na novo merno mesto koštala je građane – „kradljivce struje“ do 150.000 dinara. Mada zakon zabranjuje upotrebu takvih brojila, EPS Distribucija preko njih obračunava i korišćenje struje i iznose navodne neovlašćene potrošnje.

EPS Distribucija, navodi Forum, nije poštovala ni odredbu Zakona o zaštiti potrošača koja zabranjuje njegovo isključenje sa mreže ukoliko on ospori postojanje i visinu računa za struju ili obračunatu neovlašćenu potrošnju i pri tom nastavi da uplaćuje račune za tekuće obaveze. Ona po zakonu ne sme da ostavi bez struje ni domaćinstva u kojima „živi ugroženi potrošač zbog uzrasta, posebnih potreba ili bolesti“. Zakon joj zabranjuje da uključenje struje potrošaču „uslovljava plaćanjem zastarelih dugovanja“. Obavezna je da formira komisije za rešavanje prigovora i reklamacija potrošača, kao i savetodavna tela, u kojima mora biti predstavnika asocijacija potrošača, ali to još nije učinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari