Ministarstvo: Raste vrednost radova i broj izdatih građevinskih dozvola 1Foto: FreeImages / Burcin Tuncer

U sektoru građevinarstva zabeleženi su izuzetno dobri rezultati u prvom kvartalu, uz rast vrednosti izvedenih radova od 28,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a izdatih građevinskih dozvola za 14,1 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi, najviše građevinskih dozvola izdato je za zgrade, 77,4 odsto, a od toga više od polovine odnosi se na stambene zgrade.

„Samo u martu 2018. prijavljena je izgradnja 1.497 stanova u celoj Srbiji, čija je prosečna površina 79,2 metra kvadratna. U novogradnji prednjače Beograd, gde je zabeleženo 36,5 odsto predviđene vrednosti, a slede Rasinski, Južnobački i Srednjobački okrug“, dodaju iz Ministarstva.

Navode takođe, da je povećanje vrednosti izvedenih građevinskih radova predstavlja preliminarnu procenu Republičkog zavoda za statistiku za radove izvedene u Srbiji, iskazanu u stalnim cenama. Do kraja maja, kad budu poznati konačni podaci, očekuje se da povećanje vrednosti građevinskih radova premaši 30 procenata.

„Sektor građevinarstva dao je najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2018, koji je iznosio 4,5 odsto. Očekuje se da se pozitivan trend nastavi i u narednim mesecima, imajući u vidu velike infrastrukturne projekte koji se trenutno realizuju i projekte čija se realizacija planira u drugoj polovini godine, kao što je početak gradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari