Ministarstvo: Spiskovi objekata za rušenje još pristižu 1

Iako su beogradske opštine još pre mesec dana dobile rok da do 5. septembra dostave spiskove nelegalnih objekata koji će biti srušeni, konačna lista još nije gotova, a kako za Danas kažu u Ministarstvu građevinarstva, spiskovi „sukcesivno pristižu“.

– Radna grupa je održala ukupno pet sastanka, a izveštaji gradskih opština sa teritorije grada Beograda o broju objekata za koje je sproveden postupak i za koji se može zakazati i sprovesti rušenje, u skladu sa unapred utvrđenim dogovorom, sukcesivno pristižu nadležnom organu grada Beograda – ističu za naš list u ovom Ministarstvu.

Radna grupa formirana je 18. avgusta, do sada se pet puta sastajala, a tokom ove sedmice će održati redovan sastanak na kome će pristigle izveštaje sistematizovati i analizirati.

– Radna grupa će utvrditi, na osnovu usvojenih kriterijuma, koji će objekti biti srušeni. Za izvršenje ovih rešenja nadležne su gradske opštine, odnosno grad Beograd – napominju u Ministarstvu građevinarstva.

Polovinom avgusta ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je na sastanku Koordinacionog tela za praćenje primene Zakona o ozakonjenju objekata, poručila predsednicima opština da će snositi posledice svi koji pokušaju da izigraju zakon i ostavila rok svim lokalnim samoupravama da do 5. septembra predaju spiskove sa objektima koji su nelegalno građeni.

– Kako bismo izbegli bilo kakvu mogućnost za neprimenjivanje Zakona o ozakonjenju, očekujemo od svih predsednika opština da nam odgovaraju za spiskove za rušenje koje će dostaviti. Zakon je isti za sve građane Srbije i objekti građeni bez papira nakon usvajanja Zakona, ne mogu da se ozakone i biće rušeni – rekla je tom prilikom Mihajlovićeva.

Tada su dogovoreni i kriterijumi za utvrđivanje redosleda rušenja, a prvo na šta će se obratiti pažnja jeste zaštita javnog interesa što znači da će biti srušeni svi objekti izgrađeni na javnim površinama ili površinama planiranim za izgradnju objekata ili prostora javne namene, a potom i objekti koji imaju najveće odstupanje u odnosu na važeći planski dokument, te kriterijum zaštite susedskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari