Ministarstvo: Svi se kontrolišu, nema privilegovanih 1Foto: FoNet

Radovi na na delu obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10, u pravcu Bugarske, prijavljeni su u skladu sa zakonskom procedurom od strane izviođača radova- grčke kompanije Aktor.

Prema dostupnim informacijama, procedura prijavljivanja radnika Ž. R. (28) je u trenutku nesreće bila započeta, rečeno je Danasu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Naš list je izvestio da je Ž. R. (28), inače neprijavljeni radnik u „jednoj niškoj firmi“, koja nije prijavila ni početak radova na izgradnji ove obilaznice, na šta je zakon obavezuje, preminuo 5. marta u Kliničkom centru Niš, nakon što je 27. februara teško povređen na takvom radu. Izvori Danasa su potvrdili da „niška firma“, koja je inače podizvođač radova, nije prijavila početak radova inspekciji rada, na šta je obavezuje Zakon o planiranju i izgradnji, a da je radove prijavio izvođač, kompanija „Aktor“. Saša Popović, načelnik inspekcije rada u Pirotu, kazao je da Ž.R. nije imao ugovor o radu i socijalno osiguranje, kao i da nije bio osposobljen za bezbedan i zdrav rad.

– Radovi su skladu sa zakonskom procedurom prijavljeni od strane izvođača radova,
kompanije Aktor, 15. juna 2016. Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno Inspektoratu za rad u Pirotu. Aktor A.T.E. je, inače, izabran na međunarodnom
tenderu, koji su raspisali Koridori Srbije, koji ujedno vrše investitorsku funkciju na ovom
projektu. Preminulom vozaču, prema informacijama dobijenim od njegovih kolega, to je bio prvi radni dan na ovom gradilištu. Takođe, prema informacijama koje smo dobili od Koridora Srbije, u trenutku nesreće, njegovi papiri bili su prosleđeni knjigovodstvu firme u kojoj je zaposlen radi prijave- rekli su u Ministarstvu građevinarstva.

U Ministarstvu su dodali da je u praćenje radova na izgradnji Koridora 10, osim Koridora Srbije i javnog preduzeća Putevi Srbije, uključeno je i ono, kao i inspekcijske službe. Prema njihovim rečima, bilo kakve uočene nepravilnosti „otklanjaju se u najkraćem roku“.- Nema privilegovanih na ovom projektu, s obzirom da je završetak Koridora 10 apsolutni prioritet za naše građane- naveli su.
Rokovi za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada su, inače, pomerani više puta, a poslednja najave su da će ona biti završena „do aprila“ ove godine, što se nedavno, takođe, ispostavilo kao neizvesno. Ministarstvo građevine je, naime, prošlog meseca konstatovalo da najnoviji dinamični plan koji je Aktor podneo „ne obezbeđuje poštovanje ugovornih obaveza“. Resorna ministarka Zorana Mihajlović je dodala da joj se „čini“ da ta grška kompanija, koja, inače, izvodi radove na četiri deonice istočnog kraka Koridora 10, „ima finansijskih problema“ i da „nije angažovala dovoljno radnika, već ih seli sa jednog na drugo mesto“.


Nema odgovora na pitanje o kampanji Vučića

Ministarstvo građevine nije odgovorilo na molbu Danasa da prokomentariše pretpostavke da su radovi na ovom delu deonice Koridora 10 počeli bez neophodnih dozvola, a pojedini radnici zaposleni i „na crno“, kako bi ona što pre bila završena, a to koristilo u predsedničkoj kampanji premijera Aleksandra Vučića.
– Radovi se odvijaju u skladu sa dinamičkim planom i  ugovornim obavezama- rečeno je kratko u Ministarstvu, dodajući pri tom da se, kako su kazali, „poštuju i važeći zakoni i propisi Republike Srbije, kao i  međunarodni standardi, definisani kroz međunarodne ugovore o zajmu iz kojeg se finansiraju radovi na ovom Koridoru“.

Radnik preminuo jer se stanje zakomplikovalo’]

– Prema izveštaju inženjera, o ovoj nesreći odmah su obaveštene sve institucije- milicija, inspekcija, hitna pomoć, koje su izašle na lice mesta i izvršile uviđaj. Povređeni radnik je prebačen u
bolnicu u Pirotu, a narednog dana u KC Niš, gde je operisan. Stanje radnika posle operacije je bilo stabilno, ali se zakomplikovalo i pogoršalo 5. marta i radnik je preminuo- rekli su u Ministarstvu građevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari