Ministarstvo: Zlonamerne tvrdnje da je niški aerodrom ostao bez linija pod uticajem vlasti 1Foto: Stanislav Milojkovic

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja infrastrukture nazvalo je netačnim i zlonamernim tvrdnje Nacionalne koalicije za decentralizaciju da je niški aerodrom „Konstantin Veliki“ ostao bez tri linije pod „direktnim ili indirektnim uticajem republičke vlasti“.

„Podsećamo da avio-kompanije lete ka odredištima za koja imaju komercijalni interes, a da je upravo država ta koja je ulaganjem u infrastrukturu i opremanje niškog aerodroma stvorila uslove da lou-kost prevoznici imaju interes da lete sa ovog aerodroma“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni ocenjuju da se avio-kompanije pri odabiru linija rukovode svojim komercijalnim interesima, pa određene linije zatvaraju, a druge otvaraju, a glavni kriterijum koji na to utiče je, kažu, profitabilnost pojedinih linija.

Takođe podsećaju na nekoliko bitnih činjenica o poslovanju niškog aerodroma koje, kako kažu, pokazuju koliko su iznete optužbe „neargumentovane i zlonamerne“.

„Od 2015. godine, kad je resorno ministarstvo preuzelo upravljanje razvojem i ulaganjem u niški aerodrom, kroz ‘Konstantin Veliki’ prošlo je ukupno 1.250.000 putnika. Poređenja radi, od otvaranja aerodroma 1986. do 2014. godine kroz ovaj aerodrom prošla su ukupno 173.842 putnika“, navode iz Ministarstva.

Drugim rečima, kažu, ukupan promet putnika na niškom aerodromu za skoro 30 godina je sedam puta manji od onog koji je ostvaren od 2015. do danas, a samo u 2019. će, ističu, kroz ovaj aerodrom proći 2,5 puta više putnika nego za čitav period od 1986. do 2014.

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu beleži vrlo dobre saobraćajne rezultate, čemu je indirektno doprineo i početak letova na linijama u javnom interesu, koje ni na koji način nisu uticale na umanjenje interesa lou-kost kompanija za održavanje postojećih i uvođenje novih linija sa niškog aerodroma, ocenjeno je u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari