Ministri trgovine sastaju se zbog Agrokora 1Foto: EPA

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo je da će u sredu 19. aprila biti domaćin sastanka ministara trgovine i ekonomije iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, na kojem će se razgovarati o situaciji vezanoj za poslovanje koncerna „Agrokor“.

Na poziv ministra Rasima Ljajića, sastanku će prisustvovati ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

S obzirom na to da sve zemlje regiona traže pojedinačna rešenja za izazove u poslovanju delova “Agrokora“ na svojim tržištima, na sastanku u Beogradu će biti razmatrane zajedničke mere i aktivnosti za očuvanje radnih mesta, zaštitu interesa dobavljača, kao i druga pitanja vezana za stabilnost poslovanja pomenutog koncerna, saopšteno je iz Ministarstva.

Podseća se i da je do sada svaka od vlada država u kojima posluje ”Agrokor“ preduzimala različite vrste mera, pa će sastanak u Beogradu biti prvi takve vrste, gde će četiri zemlje u ovom konkretnom slučaju zajednički nastupiti u zaštiti svojih interesa.

Slovenci su juče najavili svoj zakon o sistemskim preduzećima, Lex Mercator, kojim žele da tu firmu zaštite od izvlačenja novca kako bi se spasio Agrokor.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je prilikom posete Mostaru da će Agrokor biti vrlo teška tema i u Srbiji.

„Bojim se da će Agrokor biti teška, teška, vrlo teška tema i kod nas u Srbiji, ne samo u Hrvatskoj i BiH“, rekao je Vučić novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari