Sindikati Telekoma, PTT i Elektroprivrede Srbije juče su održali štrajk upozorenja izražavajući nezadovoljstvo zbog koncepta privatizacije i podele akcija javnih preduzeća koji je predložilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.
– Obavio sam razgovore sa sindikatima NIS, Telekoma, PTT i EPS i čini mi se da smo blizu pronalaženja rešenja.

Sindikati Telekoma, PTT i Elektroprivrede Srbije juče su održali štrajk upozorenja izražavajući nezadovoljstvo zbog koncepta privatizacije i podele akcija javnih preduzeća koji je predložilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.
– Obavio sam razgovore sa sindikatima NIS, Telekoma, PTT i EPS i čini mi se da smo blizu pronalaženja rešenja. Pretpostavljam da su štrajk upozorenja sindikati održali jer su ga ranije najavili, jer u razgovoru sa njima nisam primetio da nam se stavovi previše razlikuju. Njima se ne sviđa da dobiju pravo da kupuju akcije uz popust. Rekli smo da smo spremni da od te mere odustanemo i pitali smo šta ih zanima, akcije ili pare. Oni su rekli najpre akcije, a posle sam shvatio da njih zapravo zanimaju pare. Mogu da dobiju bonuse po istim kriterijumima za sve i trebalo bi da razmisle o tom predlogu. U petak ću se sastati sa sindikatom Nezavisnost i u ponedeljak sa Savezom samostalnih sindikata i Konfederacijom slobodnih sindikata. U utorak smo zakazali sednicu Socijalno-ekonomskog saveta i mislim da će tada biti sve rešeno na zadovoljstvo i građana i radnika javnih preduzeća – izjavio je juče ministar ekonomije Mlađan Dinkić i dodao da će od Vlade tražiti da se sledeće nedelje raspravlja o nacrtu zakona o besplatnoj podeli akcija.

Besplatne ackije 2009. godine

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić podsetio je da bi u roku od šest meseci od usvajanja potrebne regulative u Skupštini bili doneti i svi podzakonski akti za besplatnu podelu akcija. U tom periodu će i Agencija za privatizaciju objaviti poziv građanima koji nisu dobili akcije da se prijave u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i ostvare to pravo. Taj rok neće biti kraći od šest meseci a novi akcionari biće upisani u Privatizacioni registar tokom 2008. On je procenio da bi tokom 2009. građani mogli da ostvare pravo na besplatne akcije, a ceo proces trebalo bi da bude završen u 2010. godini.

Prema njegovim rečima, nijedan od sindikata nema ništa protiv koncepta privatizacije već je za njih sporno samo pitanje koliko će dobiti. Dinkić je napomenuo da je sindikalcima objasnio da treba da imaju izvesnu prednost u podeli akcija, ali da ne mogu da budu 40 puta vredniji od lekara, profesora i drugih građana.
– Ponudio sam da mogu da kupe dodatnih četiri odsto akcija preduzeća uz popust od 50 odsto i da dobiju akcije iz paketa od 15 odsto koji se deli svim građanima. Oni ne žele da budu u istoj grupi sa ostalim građanima niti da kupuju akcije uz popust. Ako ne žele da budu u istoj grupi neka budu u posebnoj, ali dobiće onoliko novca koliko smo im inače namenili, a da to bude pravedno u odnosu na druge građane – naglasio je Dinkić.
Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović izjavio je juče da će sindikati o daljim potezima odlučiti posle razgovora u ponedeljak. On je kazao da bi na pregovorima trebalo da učestvuju sindikati EPS, Pošte i Telekoma, Sindikat finansijskih organizacija Srbije, Unija prosvetnih radnika. Konfederacija će pozvati i Samostalni sindikat energetike i petrohemije. U petak će Jedinstvena sindikalna organizacija NIS održati štrajk upozorenja.
Ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici juče su protestovali predstavnici sindikata u Telekomu. Predsednik sindikata Telekoma Srbija Miroslav Joksimović rekao je za Danas da će protesti biti nastavljeni jer je ministar Dinkić otvorio pitanje podele akcija nepovoljno po sindikat i delove predloga pokušao je da poboljša tokom pregovora, ali to nije bilo dovoljno.
– Građani bi prema našem predlogu dobili više od nas zaposlenih jer mi ne možemo da popunimo ceo paket od 15 odsto akcija i sve ostalo bi išlo građanima. Pregovori su krenuli u pozitivnom smeru, ali mislim da je ministar Dinkić preuranjeno izašao sa izjavom da će dogovor biti postignut jer smo se na kraju malo udaljili s obzirom na to što ono što bismo dobili predstavlja neku vrstu bonusa odnosno hartija od vrednosti koje nisu prave akcije – kaže Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari