MMF: Oporavak bolji od očekivanog 1

Srbija je zabeležila bolji ekonomski oporavak od očekivanog, ali se i dalje suočava sa rizicima zbog rasta javnog duga i nedovršenih strukturnih reformi, ukazano je u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povodom završetka četvrte i pete revizije aranžmana sa Srbijom.

Šef Misije MMF u Beogradu Sebastijan Sosa je na konferenciji za novinare izjavio da ta finansijska institucija očekuje da Vlada Srbije nastavi reforme. Prema Sosinim rečima, znatniji ekonomski rast zavisi od pune primene sporazuma sa MMF.

Srbija je ispunila veliki broj ciljeva u strukturnim reformama, ali je bilo i kašnjenja, tako da taj posao treba nastaviti, izjavio je Sosa. On je rekao da MMF pozdravlja činjenicu da je donet plan za finansijsku konsolidaciju Srbijagasa i da se nastavilo sa reformama u Elektroprivredi Srbije.

Uz konstataciju da je MMF optimističan što se tiče nastavka strukturne reforme, kako bi Srbija ojačala ekonomski rast, Sosa je izjavio da do kraja godine ukupan javni sektor u Srbiji, uključujući lokalna javna preduzeća, treba da se smanji za 6.500 zaposlenih.

Na pitanje povodom najave premijera Aleksandra Vučića o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, Sosa je odgovorio da će to biti tema razgovora narednih misija MMF. U drugoj polovini oktobra će doputovati nova Misija MMF, koja će obaviti novu reviziju aranžmana sa Srbijom, naveo je Sosa.

Govoreći o potrebi ojačanja finansijskog sektora, Sosa je ocenio da je nivo problematičnih kredita i dalje visok, iako je zabeleženo smanjenje. Sosa je zaključio da je Srbija uspela da ispuni ciljeve u fiskalnoj politici, ali da su potrebni dodatni napori radi jačanja finansijske stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari