MMF: Prioritet javna preduzeća 1

Za četiri dana u Srbiju stiže Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi sa
predstavnicima vlade uradili sedmu reviziju aranžmana sa tom finansijskom institucijom, a prioritet će biti reforma javnih preduzeća, rekao je za RTS predstavnik MMF u Srbiji Sebastijan Sosa.

Prema njegovim rečima, rast plata i penzija neće biti na dnevnom redu ove kontrole, već će to biti tema za narednu misiju, jer je praksa da se o tome razgovara u sklopu priprema za pravljenje budžeta.

Sosa kaže da predstojeća poseta ima dva cilja – prvi je da se sa zvaničnicima Srbije razgovara o dugoročnim ciljevima, prioritetima i izazovima, što je praksa sa svakom zemljom članicom Fonda i takvi razgovori se vode svake druge godine.

Drugi cilj predstojeće posete je nova kontrola aranžmana i izveštaj u vezi sa tim šta je urađeno u programu sa Srbijom.

To će biti naša sedma revizija, poslednja je bila u decembru prošle godine, a u kontrole dolazimo svakih šest meseci. Ovo će biti kontrola osam meseci uoči kraja aranžmana. Razgovaraćemo o primeni programa, ostvarenom napretku i napravićemo plan šta je potrebno još da se uradi ubuduće, navodi Sosa.

On je istakao da je reforma javnih preduzeća prioritet u postojećem programu sa Srbijom, koji podržava MMF.

Smatramo da Srbiji reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine i ukoliko želi da
završi reforme, rekao je Sosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari