MMF saglasan da je 2019. godina bila ekonomski veoma uspešna za Srbiju 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas u Beogradu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, o realizaciji reformskih ciljeva u okviru aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“.

Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do petka, 28. februara.

Aktuelni aranžman odobren je 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine, a reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orjentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Po saopštenju Ministarstva, sagovornici su se danas saglasili da je 2019. godina u ekonomskom smislu bila veoma uspešna, s obzirom na to da je privredni rast, prema Republičkom zavodu za statistiku, iznosio 4,2 odsto, da je javni dug pod kontrolom i ispod 50 odsto, da je državni budžet četvrte godine uzastopno u suficitu, te da je Srbija imala rekordan priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je istakao da je dobro što je privredni rast diversifikovan, te da dominira građevinska industrija, kao i da je privredni rast u poslednjem kvartalu prošle godine čak 6,1 odsto.

On je podsetio da je 2019. godine je u okviru Ministarstva finansija formiran Sektor za fiskalne rizike, što je bio jedan od ciljeva u okviru programa, a uspostavljena je i metodologija za upravljanje kapitalnim projektima, kao i Komisija za kapitalne investicije na nivou Vlade Srbije.

Jedna od tema razgovora je bio investicioni program „Srbija 2025“, koji je, po oceni Malog, važan za podizanje kvaliteta života građana, a za njegovu realizaciju bitan je razvoj tržišta kapitala.

U tom smislu, ministar je istakao dve uspešne emisije evroobveznica u toku prošle godine na međunarodnom tržištu, kao i uspešno emitovanje dvadesetogodišnje obveznice u evrima i dvanaestogodišnje obveznice u dinarima na domaćem tržištu.

On je dodao i da je finansijska grupa „JP Morgan“ nedavno uvrstila Srbiju na listu za potencijalno uključivanje u njen indeks, a pre nekoliko dana je potpisan Memorandum o razumevanju sa Euroklirom, i ministar očekuje da Srbija do kraja godine uđe u taj sistem, kako bi postala još atraktivnija za strane investitore.

Jan Kes Martejn je rekao da je privredni rast u prošloj godini u Srbiji bio veći nego što je MMF očekivao i projektovao, i da se nada da će se nastaviti i 2020. godine.

Na sastanku je o Kada je reč zapošljavanju u javnom sektoru rečeno da se razmatra sa Svetskom bankom, koja predstavnicima Vlade i nadležnim ministarstava pruža podršku.

Rečeno je da se ažuriraju podaci u vezi sa reformom plata u javnom sektoru, da modeli korišćeni za usaglašavanje i definisanje koeficijenata plata budu precizniji. Novi predlog se očekuje u maju.

Razgovarali su i o prodaji državnih akcija u Komercijalnoj banci, što je jedan od reformskih ciljeva, a privodi se kraju, s obzirom na to da je nađen strateški partner za tu banku.

Ostali reformski ciljevi iz programa koji su ispunjeni su: razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti u Poreskoj upravi, smanjenje broja filijala u okviru te uprave sa 178 na 37, uvođenje mera za ubrzanje refundacije PDV-a, prodaja državnih akcija u Jubmes banci, primena mera FATF za sprečavanje pranja novca.

Postignuto je i formiranje radne grupe za razvoj tržišta kapitala, objava drugog tendera za veliki portfolio problematičnih kredita banaka u stečaju, uvođenje formule za indeksaciju penzija, objavljivanje liste o svim preduzećima u državnim vlasništvu, izmena Zakona o naknadama, Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o osiguranju depozita i Zakona o agencijskom zapošljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari