MMF: Srbija primer kako se fiskalna konsolidacija i reforme dugoročno isplate 1Foto: FoNet/Kabinet

Srbija je primer kako se fiskalna konsolidacija i reforme dugoročno isplate, rekla je nova šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Julija Ustjugova, nakon razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović.

„To je pravi primer kako se neka zemlja bori sa krizom. Iako se oporavak nastavlja, mislim da svi možemo biti zadovoljni, posebno jer postoji prostor za dodatne investicije, naročito u zelenu agendu“, rekla je Ustjugova.

Ona je s Mihajlović razgovarala o novom zakonima, strateškim okvirima za razvoj energetike, investicionom ciklusu, sprovođenju zelene agende, reformi javnih preduzeća i gasnoj diverzifikaciji.

Zorana Mihajlović je navela da su doneti novi zakoni i da je pri kraju izrada nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine, saopštilo je Ministarstvo.

„Pripremili smo i plan investicija čija je vrednost 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za obovljive izvore energije. To je naš novi model rasta i mogućnost da unapredimo privredni ambijent“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je novu šeficu misije MMF upoznala sa planovima u rudarstvu, istakavši da su ciljevi moderno, zeleno rudarstvo i održivi razvoj i da je procenjena vrednost sirovina u Srbiji veća od 250 milijardi evra.

Kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća, ministarka je istakla da su odlukom Vlade odvojene delatnosti Elektroprivrede Srbije i Elektrodistibucije Srbije, kao i da će se u narednom periodu više ulagati u distributivnu mrežu.

Govoreći o snabdevanju gasom, rekla je da je diverzifikacija dobavljača naredni korak u snabdevanju tim energentom.

Na sastanku je bilo reči i o budućnosti Petrohemije, odnosno strateškom partnerstvu za tu fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari