Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je juče da su dva najveća makroekonomska izazova sa kojima se Srbija suočava održavanje privrednog rasta i održavanje inflacije na niskom nivou. U Promemoriji, koja je izdata posle višednevnih razgovora sa predstavnicima vlasti i centralne banke Srbije, Misija MMF preporučila je deteljnu promenu ekonomske politike, nastavak strukturnih reformi i preispitivanje celokupne državne potrošnje.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je juče da su dva najveća makroekonomska izazova sa kojima se Srbija suočava održavanje privrednog rasta i održavanje inflacije na niskom nivou. U Promemoriji, koja je izdata posle višednevnih razgovora sa predstavnicima vlasti i centralne banke Srbije, Misija MMF preporučila je deteljnu promenu ekonomske politike, nastavak strukturnih reformi i preispitivanje celokupne državne potrošnje. Uz napomenu da je srpski budžet u prošloj godini zabeležio deficit od 1,5 odsto BDP, ta međunarodna finansijska institucija je predložila suficit od oko 2,75 odsto BDP-a u 2007. godini, da bi se obuzdala velika tražnja i Srbija krenula održivim putem.

Srbija isplatila poslednju ratu duga MMF

Beograd – Narodna banka Srbije saopštila je da je juče, prevremenom isplatom poslednje rate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), u iznosu od oko 232 miliona dolara, u potpunosti izmirila obaveze prema toj međunarodnoj finansijskoj instituciji. Prevremena otplata duga prema MMF počela je u junu 2006. godine, zahvaljujući rastu priliva sredstava od privatizacije i direktnih stranih investicija, kao i stalnom rastu deviznih rezervi. Ukupan dug Srbije prema MMF, u iznosu od 650 miliona specijalnih prava vučenja, odnosno od oko 978,2 miliona dolara, otplaćen je u četiri rate, i to u junu, septembru i decembru 2006. godine, da bi poslednja rata bila juče izmirena. NBS ističe da je za dalje sprovođenje reformi, kao i za jačanje međunarodnog kredibiliteta Srbije, od ključnog značaja nastavak saradnje sa MMF, „u cilju sprovođenja uspešne makroekonomske politike zemlje“. Posle jednonedeljnih razgovora koji su vođeni sa predstavnicima institucija vlasti i NBS, misija MMF će, kako navodi NBS, izdati saopštenje u kojem će izneti svoje viđenje i ocene ekonomskih kretanja u Srbiji.

Prilikom računanja deficita MMF i Vlada Srbije su koristili različite metodologije. Na osnovu obračunske metodologije MMF, kako se objašnjava, prihod od prodaje licenci za mobilnu telefoniju isključuje se iz prihoda i uključuje u rashode za otplatu dela duga penzionerima. MMF savetuje i smanjenje tekućeg platnog bilansa, nastavak sveobuhvatne bezuslovne privatizacije i stečajeva, pooštravanje konkurecije i beskompromisnu borbu protiv korupcije. U tom dokumentu, MMF navodi da predlog budžeta za 2007. godinu, koji je uradila odlazeća vlada, predviđa deficit od 2,75 odsto BDP i preporučuje da se takav budžet ne usvoji. Umesto toga se predlaže produžavanje privremenog finansiranja za još tri meseca, po mogućnosti izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu. „Time bi se pružilo dovoljno vremena da se formuliše snažan budžet za 2007. godinu, praćen preispitivanjem prioriteta u finansiranju rashoda“, navodi MMF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari