MMF: Ubrzani oporavak Srbije 1

Ekonomski oporavak Srbije nastavlja da se ubrzava, podržan poboljšanim poverenjem i uspešnim rezultatima programa, a nedavni trendovi u pogledu zaposlenosti su takođe ohrabrujući, izjavio je danas šef misije MMF Džejms Ruf na kraju petodnevne posete Beogradu.

On je istakao da je makroekonomska perspektiva pozitivna, ali je upozorio da su rizici, kako unutrašnji tako i spoljni, i dalje povišeni i postoje strukturni izazovi. U tom kontekstu, misija je pozdravila ponovo potvrđenu posvećenost vlade strukturnim reformama u pravcu jačanja finansijske stabilnosti, podsticanja potencijalnog rasta i smanjenja i dalje visoke stope nezaposlenosti.

Prema rečima Rufa, Misija je počela razgovore sa vlastima o fiskalnoj politici do kraja godine i ključnim parametrima budžeta za 2017. godinu, a ovi razgovori su usledili nakon uspešnih fiskalnih rezultata u poslednje dve godine. Postignuta je saglasnost da smanjenje javnog duga treba da ostane prioritet i da se nastavi sa postepenim fiskalnim prilagođavanjem, rekao je Ruf.

U tom kontekstu, dodao je, razmotriće se potencijalne upotrebe prostora koji se otvara zahvaljujući fiskalnim rezultatima koji su bolji od očekivanih, pored ostalog i za umerena i targetirana povećanja plata u javnom sektoru i penzija, dodatne investicije u ključnim prioritetnim oblastima ili za druge stavke potrošnje kojima se unapređuje rast.

Ruf je ukazao da prilikom promene plata i penzija treba da se uzme u obzir okruženje sa veoma niskom inflacijom, koje je pomoglo da se očuva kupovna moć i poveća životni standard, kao i potreba da se obezbedi stroga kontrola tekuće javne potrošnje.

Misija je, takođe, razgovarala i o napretku ostvarenom u reformi sistema plata u javnom sektoru i statusu optimizacije javnog sektora, rekao je Ruf, koji je zahvalio vlastima na gostoprimstvu i tesnoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari