Akcioni plan Rafinerije nafte Pančevo kojim je, između ostalog, obuhvaćeno i rešavanje problema emisije gasnih faza u atmosferu na autopunilištu, železničkom punilištu i pretakalištu na Dunavu, dobija svoje praktično obličje završetkom prve faze rekonstrukcije na autopunilištu – rekao je Srđan Bošnjaković, generalni direktor NIS a.

Akcioni plan Rafinerije nafte Pančevo kojim je, između ostalog, obuhvaćeno i rešavanje problema emisije gasnih faza u atmosferu na autopunilištu, železničkom punilištu i pretakalištu na Dunavu, dobija svoje praktično obličje završetkom prve faze rekonstrukcije na autopunilištu – rekao je Srđan Bošnjaković, generalni direktor NIS a.d. na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Pančevu.
Aleksandar Popović, republički ministar za nauku i zaštitu životne sredine podsetio je da je rešavanje problema zagađenja životne sredine u Pančevu počelo tek krajem 2004. godine, kada je urađena Studija o zagađujućim materijama u Rafineriji. „Postavljanjem novih utovarnih ruku Rafinerija je ispunila gotovo sve naloge Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, tako da su posle rekonstrukcije, dva od tri pretakališta, danas potpuno ekološki bezbedna“ kazao je Popović i dodao da bi do kraja godine trebalo da se rekonstruiše još pet rezervoara u kojima se skladišti sirova nafta, a do kraja maja bi konačno trebalo da bude gotovo i postrojenje za rekuperaciju gasova koje bi još jednom obrađivalo gasove koji nastaju u proizvodnji i ponovo ih obrađivalo.
Na železničkom punilištu postavljene su 22 utovarne ruke, koje se hermetički zatvaraju i onemogućavaju „curenje“ benzina, benzena i toluena prilikom pretakanja u železničke cisterne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari