Stručnjaci Ekonomskog instituta u Beogradu ocenili su juče da budžet Srbije za 2009. nije dovoljno restriktivan i da bi zbog toga moglo da dođe do rebalansa. Ekonomista Miladin Kovačevićizjavio je prilikom predstavljanja novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi i Konjukturni barometar da je budžet projektovan u novembru prošle godine, u drugim makroekonomskim okolnostima.

Prema njegovim rečima, u budžetu bi moglo nedostajati oko 18 milijardi dinara prihoda, a bužetski deficit mogao bi da se poveća sa 1,5 odsto BDP na 2,5 odsto BDP. Govoreći o mogućnosti povećanja PDV-a on je rekao da bi ta mera bila iznuđena i da ne bi imala značaja na duži rok. „Povećanje PDV-a može nadoknaditi prihode, ali na duži rok to nije produktivno. Jer to znači manji promet i bežanje u sivu ekonomiju“, naglasio je Kovačević.

Urednik tog biltena Stojan Stamenkovićrekao je da se u 2009, po optimističkoj proceni može očekivati rast BDP od tri odsto, dok je realna procena da taj rast bude 0,5 odsto. Govoreći o optimističkoj proceni, on je kazao da bi po tome rast BDP u 2010. bio četiri odsto, a u 2011. oko sešt odsto, ali da to pretpostavlja izlazak iz krize. Ključno pitanje je i mogući priliv investicija u 2009. godini, navodi Stamenković, dodajući da je procena da bi investicije ove godine mogle biti 2,75 milijardi dolara. Takođe, po tom scenariju, očekuje se realan pad tražnje za 2,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari