Grupacija Irva Nik Ko investirala je u proteklih 12 meseci 70 miliona evra u kupovinu preduzeća i modernizaciju proizvodnje u Srbiji, izjavio je predsednik te grupacije, bankar i biznismen Đorđe Nicović.
On je kazao da Irva Nik Ko, nakon preuzimanja Poljoprivredno-inudstrijskog kombinata „Bečej“ početkom jula, zapošljava 12.

Grupacija Irva Nik Ko investirala je u proteklih 12 meseci 70 miliona evra u kupovinu preduzeća i modernizaciju proizvodnje u Srbiji, izjavio je predsednik te grupacije, bankar i biznismen Đorđe Nicović.
On je kazao da Irva Nik Ko, nakon preuzimanja Poljoprivredno-inudstrijskog kombinata „Bečej“ početkom jula, zapošljava 12.000 ljudi i upravlja sa 24 firme među kojim su pirotski Prvi maj, Niteks i Rudnik iz Gornjeg Milanovca. „Tekstilni kompleks od tri preduzeća plaćen je oko 6,5 miliona evra, ali na to ide oko 29 miliona evra preuzetih dugova i 10 miliona evra ulaganja u njihovu obnovu“, naveo je Nicović. Prema njegovim rečima, skoro 90 odsto preduzeća u sistemu posluje pozitivno, Prvi maj je za nekoliko meseci proizveo 10.000 odela, što je više nego u celoj prošloj godini, od avgusta neće praviti gubitke, a zajedno sa Kluzom iz Rume radi za italijanske firme Stefanel, Armani i Maks Mara.
„Za sada samo konsolidujemo sistem, rešavamo dugove firmi koje smo kupili i radimo na obezbeđenju fondova za investiranje, ali ako se pojavi neka povoljna šansa za nove akvizicije, kupićemo. Realno je da možemo da investiramo još mnogo“, naveo je on. Kupovina PIK „Bečej“, drugog po veličini u Srbiji, za 30 miliona evra, istakao je Nicović, predstavlja zaokruživanje poslovanja u agrobiznisu.
„Taj kombinat je najveći proizvođač semena u Srbiji, a planiramo da u to preduzeće uključimo i zemljište koje kontrolišemo i obrađujemo u Vojvodini, tako da ćemo sve zajedno imati oko 26.000 hektara“, kazao je on. Slaba tačka kombinata, rekao je Nicović, je to što je većina zemlje koju obrađuje u državnom vlasništvu i grupacija će učiniti sve da zadrži tu zemlju kada bude ponuđena na licitaciji.
On je kazao da će grupacija razmatrati mogućnost prodaje dela ili paketa od 14 odsto akcija AIK banke, ukoliko grčka ATA banka bude objavila ponudu za preuzimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari