Na području opštine Surdulica kompanija Dandi plemeniti metali iz Toronta od jula 2005. godine vrši rudarsko-geološka istraživanja stanja rude molibden na području Mačkatice i Borovika.
– Pre izrade primarne studije o izvodljivosti, kompanija Dandi otvorila je radove na površini od 81,2 kvadratna kilometra u 42 bušotine prosečne dubine od 200 do 250 metara, kako bismo proverili prethodne istorijske podatke o prisutnosti molibdena – rekao je za Danas inženjer Nikola Savić, direktor te kanadske firme za Srbiju.

Na području opštine Surdulica kompanija Dandi plemeniti metali iz Toronta od jula 2005. godine vrši rudarsko-geološka istraživanja stanja rude molibden na području Mačkatice i Borovika.
– Pre izrade primarne studije o izvodljivosti, kompanija Dandi otvorila je radove na površini od 81,2 kvadratna kilometra u 42 bušotine prosečne dubine od 200 do 250 metara, kako bismo proverili prethodne istorijske podatke o prisutnosti molibdena – rekao je za Danas inženjer Nikola Savić, direktor te kanadske firme za Srbiju. On je naglasio da je, prema istraživanjima obavljenim osamdesetih godina, na području Mačkatice procenjeno nalazište od oko 75 miliona tona rude sa 00,6 procenata molibdena. Dosadašnja istraživanja pokazala su da pored molibdena, na ovom području ima i volframa, kao i zlata i bakra.

Molibden skuplji od bakra

Na svetskim berzama tona koncentrata molibdena košta oko 70.000 dolara što je deset puta više od cene bakra. Najširu primenu ima prilikom legiranja čelika, kome na taj način daje veliku otpornost na visoke temperature, zbog čega je njegova primena najveća u izgradnji sistema za hlađenje u nuklearnim elektranama.

On je precizirao da će se istraživanja na toj lokaciji odvijati do kraja 2008. godine. Nakon toga, počeće izrada preliminarne studije o izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena do 2010. godine. U slučaju pozitivne ocene, izgradnja rudnika mogla bi da počne 2011. godine.
Savić naglašava da kanadska kompanija želi do detalja da se uveri u „rentabilnost i isplativost celokupne investicije“, koja bi, ukoliko projekat bude pokrenut, iznosila između 250 i 500 miliona dolara. Posao bi dobilo oko 600 radnika, a radilo bi se o rudniku površinskog kopa, uz ideju da se napravi i dodatni deo za preradu molibdena u koncentrat koji bi bio izvozni proizvod. U istraživačke radove Dandi je do sada, samo na lokalitetima oko Surdulice, investirao više od 2,5 miliona dolara, uključujući radnike i preduzeća sa ovog područja kao logističku podršku.
Kanadska kompanija je od Vlade Srbije dobila odobrenje za ova istraživanja i za to nije bilo predviđeno raspisivanje tendera, kao u slučaju Crnog vrha, gde takođe Dandi vrši istraživanja. Za vreme Drugog svetskog rata, rudnik molibdena Mačkatica, esploatisali su Nemci, koristeći blizinu železničke pruge Niš – Skoplje – Solun, a posle rata rudnik je do sredine osamdesetih radio, ali bez ulaganja u strateška istraživanja i prave procene rudnog bogatstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari