Može li muzička fontana na Slaviji da privuče turiste? 1Foto: BeoInfo

Mišljenja struke o tome da li će novootvorena fontana na Slaviji privući turiste su različita. Pitali smo naše sagovornike da prokomentarišu otvaranje muzičke fontane.

Mirjana Ljubinković
Glob metropoliten turs

Apsolutno da može. Fontana je na dobrom mestu, lepa, atraktivna i bez toga da ulazimo u priču ko ju je gradio, kako finansirao, mogu da kažem da je dobro što je napravljena i svakome prija. Sve svetske metropole imaju takve fontane, u Barseloni postoji jedna takva na velikom trgu, oko koje idu automobili. Sve što je lepo treba pozdraviti, a ova fontana je bez sumnje podigla Slaviju.

Zoran Alimpić
odbornik Skupštine Beograda

Mislim da u 21. veku turisti ne dolaze u gradove zbog fontana, njih ima u svim gradovima, a ova svakako nije jedina u Beogradu. Sama fontana ne može direktno da utiče na porast broja turista, ali dobro je da fontane rade i to može da im bude zanimljivo. Suštinsko pitanje fontane na Slaviji jeste to što su iz prvobitnog projekta izbačeni podzemni prolazi za pešake, to je nešto što bi značajno rasteretilo saobraćaj pa i ulepšalo boravak turistima.

Aleksandar Seničić
predsednik organizacije YUTA

Ne mislim da će fontana dovesti veći broj turista. Ne može nijedna stvar koja se desi tako pojedinačno u gradu da izazove do te mere veliko interesovanje kod stranih turista, osim ako to nije Ajfelova kula ili nešto što je u svetskim razmerama specifično i jedinstveno. Ovakvih fontana ima puno u Evropi, u velikom broju velikih gradova postoje muzičke fontane koje su osvetljene i ne verujem da će to uticati značajno na porast posete. A da će možda za nijansu obogatiti ponudu Beograda, u smislu razgledanja grada i ostavljanja utiska, hoće, verovatno za jedan deo turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari