Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem, zbog deonice autoputa na Koridoru 11 od Uba do Lajkovca.

Mrkonjić smatra da je to lažna prijava i da je nije dobio, kao i da o njoj zna samo ono što se pojavilo u medijima.

Objašnjavajući procedure u izgradnji puteva i organizacije posla, Mrkonjić je rekao da je tehnički prijem obavljen.

Ima ili nema pukotine, evo referentna kuća nek pregleda, ali ne ona koja je učestvovala, i neka kaže ako nije dobro šta treba da se radi. Ne kažem da u tome ne može da bude moja odgovornost, ja sam već svedočio. Sramota je ovo, neozbiljnost, nepoznavanje materije, istakao je Mrkonjić.

Ne osećam odgovornost, to je najznačajniji posao u Vladi, poručio je Mrkonjić i dodao da su pukotine bile posle njega, i poziva nadležne da utvrde da li je bilo propusta u vreme njegovog mandata.

Za ovaj posao odgovaram sto odsto. Nisam žrtva političkog progona, ko može mene da proganja. Ovo je izmišljen problem, problema u građenju ima, to je dokaz neznanja, upravo kako je napisana prijava, rekao je on.

Moguće da ima pukotina, moguće da ima i težih, i na Koridoru 10 koji sam ja otvorio. Ministarka baš svoj posao ne zna. Budalaština, zato i tražim da ministar zna osnovne elemente posla. Da izvede pred sud tri najbolje firme, to je nedopusttivo za ozbiljnog ministra, to nije dobro za vladu. Ta preduzeća su zaslužila orden, jer su dala svoje pare da Srbija krene dalje, smatra Mrkonjić. (kraj) djv

Mrkonjić ne veruje da iza prijave stoji bilo ko iz SNS i smatra da prijava nije nikakva poruka, već stvar neznanja.

Dok sam bio predsednik Odbora za saobraćaj, podsetio je on, održano je 55 sednica i ni na jednoj nije bilo resorne ministarke, što ilustruje njen odnos prema državi.

Na pitanje da li će se možda pozvati na imunitet, Mrkonjić je poručio – „Ma kakav imunitet, to su budalaštine“.

Prijava mora da se temlji na činjenicama, ne na nebulozama i mora da je potpiše neko. Mene ljudi u SNS dobro poznaju, znaju šta sam i ko sam i da kod mene politika sa strukom nije imala veze, ponovio je Mrkonjić.

Mrkonjić je naglasio i da „tri ministarstva ova žena nije mogla da vodi“.

Kod mene su ostali državni sekretari još od Marije Rašete jer su stručni, nikog nisam smenio. Kod mene ne postoji partokratija, zaključio je Mrkonjić.