Na auto-putevima do 130 na sat? 1Foto: Facebook / Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović rekla je da Ministarstvo saobraćaja zajedno sa MUP-om razmatra povećanje brzine na auto-putevima na 130 kilometara na čas.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je kvalitet puteva danas potpuno drugačiji i da povećanje brzine ne isključuje bezbednost saobraćaja. Objašnjava da je sa taksistima bilo dogovora i pre štrajka i da je nejasno zašto su štrajkovali ako dogovor već postoji.

„Naš kvalitet puteva danas je potpuno drugačiji i povećanje brzine ne isključuje bezbednost saobraćaja. Prema najnovijim podacima, imamo 25 odsto manje saobraćajnih nezgoda i policija radi svoj posao“, napominje ministarka Mihajlović.

Dodaje da je kvalitetan put bezbedan put.

„Nama je potrebna veća brzina, a kada imate auto-put kao pistu, vuče vas da idete brže. Imamo policiju koja meri prosečno vreme, a nesreće su bile ranije zbog lošeg puta i možda nedovoljne kontrole“, kaže Zorana Mihajlović.

Dodaje i da će ministarstvo na čijem je čelu, u narednom periodu, da razgovara i radi sa MUP-om, kako bi videli šta je sve novo i rekonstruisano.

„Možemo da razmišljamo da opet idemo na evropske brzine. 130 kilometara na sat nije inovacija Srbije, nego je tako u EU i nema razloga da ne popravljamo naše puteve i da ne idemo na veće brzine“, napominje Mihajlovićeva.

Ministarka ističe da se sa taksistima dugo razgovara i da oni već godinu dana ukazuju da postoji nelojalna konkurencija.

„Mi se trudimo da sve normalno funkcioniše, a taksisti se žale, ne na digitalne aplikacije, to treba da postoji, već se žale zbog nejednake konkurencije. Svi moraju da budu registrovani i da imaju uslove kao taksi udruženja“, objašnjava ministarka.

Dodaje da je zadatak ministarstva koje vodi da stvori jednake uslove za sve kako bi mogli da se pojave na taksi tržištu.

„Sa taksistima je bilo dogovora i pre štrajka i moja ljutnja je bila upravo zbog toga, zašto štrajkujete ako smo se dogovorili. Blokada nije dobra, mi smo Vlada koja pravi jednake uslove za sve“, napominje Mihajlovićeva.

Kaže da je sporno ako aplikacija nije registrovana po Zakonu o prevozu putnika već po Zakonu o turizmu.

„Tutin-Sjenica će biti brza saobraćajnica“

Zorana Mihajlović kaže da je srpska delegacija na čelu sa predsednikom Vučićem imala fantastičnu posetu Turskoj.

„Delagacija Ministarstva saobraćaja Turske je došla nakon dva dana da radi sa našim ljudima. Mi ćemo pored rada na auto-putu Beograd–Sarajevo raditi i na rehabilitovanju puteva u Raškoj oblasti. Tutin–Sjenica će biti brza saobraćajnica i hoćemo na leto da počenemo rekonstrukciju“, dodaje Mihajlovićeva.

Kaže da radovi na auto-putu Beograd–Sarajevo ne mogu da počnu pre sledeće godine i dodaje da sa bosanske strane mora da postoji jasan stav i dogovor.

„Očekujem da će predsednik Turske Erdogan tokom posete BiH razgovarati sa bosanskim rukovodstvom“, kaže ministarka.

Govoreći o mogućoj rekonstrukciji Vlade, Zorana Mihajlović kaže da je važno da Vlada pravi rezultate i da bude efikasna i da je, dok je tako, sve u redu.

„Postoji predsednik države i najjače stranke i ako bude došao trenutak da se o tome priča, verujem da ćemo o tome razgovarati prvo u stranci“, zaključuje ministraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari