Pšenica je na području Republike Srbije požnjevena na 63,4 odsto površina, uz ostvareni prosečan prinos od 3,67 tona po hektaru, objavio je juče Tim za žetvu pri Ministarstvu poljoprivrede. Najveći deo roda skinut je u Vojvodini, gde je žetva završena na 75,8 odsto površina (241.

Pšenica je na području Republike Srbije požnjevena na 63,4 odsto površina, uz ostvareni prosečan prinos od 3,67 tona po hektaru, objavio je juče Tim za žetvu pri Ministarstvu poljoprivrede. Najveći deo roda skinut je u Vojvodini, gde je žetva završena na 75,8 odsto površina (241.328 hektara) dok je u Centralnoj Srbiji požnjeveno 151.319 hektara, što predstavlja 50,7 odsto žetvenih površina.Prosečan prinos pšenice do sada ostvaren na poljima Vojvodine je 3,93 a u centralnoj Srbiji 3,26 tona po hektaru.

Raste i cena pšenice na svetskoj berzi

Cena julskog fjučersa na berzi u Čikagu dostigla je 26. juna svoj maksimum od 223,55 dolara za jednu tonu pšenice. Na berzi u Mineapolisu cena tone pšenice uz promptnu isporuku iznosila je 26. juna 200, 67 dolara i bila je na istom nivou kao i prošle sedmice.

Prema navodima iz izveštaja, značajno se napredovalo i u žetvi ječma, te je do 28. juna u Vojvodini ovaj posao bio pri kraju (požnjeveno 90,4 odsto površina ili 44.247 hektara), uz prinos od 3,84 tone po hektaru. U Centralnoj Srbiji požnjevenoje 61,6 odsto površina (40. 716 hektara) i ostvaren je prosečan prinos od 3,04 tone. Sve zajedno to znači da je na području Srbije žetva ječma do sada ostvarena u obimu od 74 odsto, pri čemu je požnjeveno 3,43 tona zrna na jednom hektaru u proseku.
Kako žetva odmiče, nastavlja se i rast cene pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Tokom ove nedelje ostvaren je promet od 20.30 tona hlebnog žita ovogodišnjeg roda, s promptnom isporukom, po ceni od 12,42 dinara sa PDV i 11,50 dinara bez PDV. Na novosadskoj Berzi se procenjuje da visok procenat pokrivenosti ponude tražnjom ukazuje na „glad“ tražnje za pšenicom, što je uslovilo komotnu poziciju prodavaca koji su mogli da dostignu željenu cenu. Istovremeno je indikativan podatak da u sredu 27. juna nije kotiran nijedan nalog, ne samo na strani prodaje, već i tražnje. Da li je to prvi znak stagnacije cene ili samo odmeravanje snaga uoči perioda u kojem se očekuje povećana ponuda, pokazaće već naredni dani, ocenjuje se na Berzi.
Sve su manje količine pšenice roda 2006. kojima se trguje na Berzi, a njena cena je već na nivou cene pšenice iz ovogodišnje žetve. Prema podacima Instituta za prehrambene tehnologije, ovogodišnja pšenica uglavnom je suva i samo oko šest odsto uzoraka ima sadržaj vlage veći od 15 odsto. Iz tih razloga je nije potrebno dosušivati. Vrednosti hektolitarske mase su velike, u proseku oko 80. Izmerene vrednosti indirektnih pokazatelja kvaliteta pšenice (sadržaj proteina i sedimentaciona vrednost), ukazuju na to da treba očekivati da će pšenica roda 2007. biti u kategoriji dobrog prometnog kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari