Na crno radi 30 odsto građana 1Foto: FreeImages/ Burcin Tuncer

Inspektori za rad utvrdili su da oko 30 odsto radnika radi „na crno“, u trodnevnom nadzoru poslodavaca koji se bave građevinarstvom, trgovinom, ugostiteljstvom, uslugama, proizvodnjom hleba, peciva i kolača, održavanjem i popravkom motornih vozila.

U saopštenju Inspektorat za rad navodi da je kontrolisano 760 poslodavaca širom Srbije, posebno u Beogradu i Sremskom upravnom okrugu, a od 2.202 zatečena radnika 675 nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje i nije imalo ugovor o radu.

Radnici „na crno“ otkriveni su kod skoro polovine kontrolisanih poslodavaca, kod 347 polodavac, a najdrastičniji primeri utvrđeni su u Šapcu, gde je kod jednog poslodavca od 17 angažovanih radnika, 16 bilo neprijavljeno, i u Čoki gde je na jednom mestu od 15 zatečenih, 14 radilo „na crno“.

Jedan poslodavac u Novom Pazaru nije prijavio 13 od 15 radnika, kod poslodavca u Beogradu od 10 angažovanih, devet je bilo neprijavljeno, kod jednog u Somboru od 17 radnika takođe devet je radilo „na crno“.

Kod poslodavca u Sjenici šest od sedam zatečenih radnika je bilo neprijavljeno, a u Inđiji 19 od 36.

Kod dva poslodavca u Kragujevcu svi radnici, po pet, su radili „na crno“, a kod drugog u Sjenici pet od 10 zatečenih.

Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori su podneli 125 prekršajnih prijava, izdali 11 prekršajnih naloga i doneli su 167 rešenja.

Inspekcijskim nadzorima su otkrivena i 24 neregistrovana subjekta, koji su se bavili trgovinom, građevinarstvom, ugostiteljstvom, frizerskim uslugama, održavanjem i popravkom motornih vozila, otkupom sekundarnih sirovina, taksi prevozom, proizvodnjom građevinskog materijala i poljoprivredom.

Inspektori su doneli 24 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari