Na Hidroelektrani „Đerdap 1“ počela peta faza revitalizacije 1Hidroelektrana Đerdap 1 Foto: Wikipedia/Denis Barthel

Hidroagregat A-2 na HE „Đerdap 1“ umrežen je na elektroenergetski sistem Srbije 8. decembra 1970. godine i posle bezmalo 48 godina neprekidnog rada bez neplaniranih zastoja početkom ove nedelje je zaustavljen.

Razlog – početak pete faze revitalizacije dunavske fabrike struje, koja treba da bude završena za 13,5 meseci. Kompletni demontažno-montažni radovi povereni su isključivo zaposlenima u hidroelektrani i Đerdap uslugama, oprema stiže iz Ruske Federacije iz Silovije mašina čijim specijalistima je poveren nadzor, a niz drugih poslova poveren je drugim izvođačima.

Navodeći da je revitalizacija naše najveće hidroelektrane najkompleksniji posao u hidrosektoru EPS-a direktor za proizvodnju struje u HE Đerdap, Radmilo Nikolić je u izjavi za TV Kladovo naveo da bi posao na hidroagregatu A-2, na osnovu važećeg ugovora sa Silovije mašinama, trebalo da bude završen 14.10.2019. godine.

– Posao je vrlo kompleksan zato što se ne menja kompletno nova oprema, nešto ostaje staro, nešto novo se dodaje. Kod montaže stare i nove opreme može da dođe do određenih problema i uvek taj rok za neki dan može da proklizi. Imamo dobar inženjerski kadar, izuzetno dobre ljude koji su obučeni prethodne četiri godine, tako da očekujem maksimum maksimuma – kazao je Nikolić.

Obnova hidroagregata, kako kažu nadležni, osim povećanja instalisane snage poboljšaće rentabilnost održavanja i dodatno osposobiti kadar koji se do sada usavršio na poslovima revitalizacije HE „Đerdap 1“.

Inače, tokom dosadašnje revitalizacije najveće dunavske elektrane, do sada su obnovljena četiri hidroagregata kojima je instalisana snaga uvećana za 10 odsto, a radni vek produžen za 40 godina, dok će snaga postojećih šest hidroagregata na HE „Đerdap 1“ kada kompletan posao bude završen, sa sadašnjih 1080 biti povećana na 1200 megavata.

Poslednja etapa radova na hidroagregatu A-3 i završetak kompletne revitalizacije, kako je definisano u desetoj dopuni ugovora koji su potpisali EPS i Silovije mašini, planiran je u januaru 2021. godine.

Dodajmo na kraju da je nepovoljna hidrološka situacija odnosno izuzetno mali dotok vode u akumulaciju u avgustu razlog što je mesečna proizvodnja 12 odsto manja od planirane. HE „Đerdap 1“ je EPS-u umesto 328 u prošlom mesecu isporučio 267,2 miliona kilovat sati struje.

Dunavska „fabrika struje“ je od početka godine proizvela blizu 4,2 milijarde kilovat-sati struje i planirana norma za osam meseci premašena je za 17 procenata. Pri trenutnom dotoku od 2700 metara kubnih vode u sekundi dunavska fabrika struje dnevno proizvodi osam, a plan za septembar je 253 miliona kilovat-časova struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari