Na konkursu „Gradovi u fokusu 2020“ dodeljeno 83,4 miliona za objekte namenjene kulturi u 22 grada 1Ilustracija Foto: Pixabay/Nattanan23

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2020“ podržana su 22 projekta iz isto toliko gradova i opština, u ukupnom iznosu od 83,4 miliona dinara.

Najviše sredstava, 8,5 miliona dinara opredeljeno je opštini Rekovac za projekat „Rekovac – centar tradicionalne kulture i promocije savremene kulture i umetnosti“, u okviru koga će biti dovršena rekonstrukcija Doma kulture u tom gradu.

Pored Rekovca, sredstva su opredeljena za projekte sledećih gradova i opština: Bojnik, Vranje, Aleksandrovac, Negotin, Prokuplje, Kladovo, Priboj, Kanjiža, Knić, Crna Trava, Doljevac, Lebane, Ljubovija, Veliko Gradište, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Smederevska Palanka, Vladičin Han, Surdulica, Sombor i Rača.

Rebalansom budžeta usled pandemije virusa Kovid-19, sredstva namenjena ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ umanjena su za blizu 40 odsto u odnosu na početak godine, sa 135 miliona na 83,4 miliona dinara.

I pored smanjenja ukupnog budžeta Ministarstva a samim tim i manjeg iznosa namenjenog konkursu, Ministarstvo kulture i informisanja insistiralo je na očuvanju konkursa „Gradovi u fokusu“, imajući u vidu da se njime obezbeđuju neophodna sredstva za razvoj i obnovu u najvećem broju slučajeva devastiranih objekata u kojima se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, što daje značajan podsticaj daljem razvoju kulturnog života u tim sredinama.

Sredstvima dodeljenim na konkursu „Gradovi u fokusu 2020“ biće stvoren ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije.

Ove godine na konkurs je stiglo 60 prijava iz isto toliko jedinica lokalne samouprave, od čega je 26 prijava bilo iz gradova i opština čiji projekti su već podržani na prethodnim konkursima, što je novina u odnosu na konkurse ranijih godina.

Na dosada održanih pet konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ukupno 658.363.442 dinara za 70 projekata, čime je u značajnoj meri povećan kapacitet lokalnih samouprava u oblasti kulture i dat veliki impuls decentralizaciji i demetropolizaciji kulturnog života u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari