Na listi prioriteta ulaganja u pametne mreže i energetsku efikasnost 1

Zastarela infrastruktura i regulativa najveće su prepreke na putu ubrzanog razvoja energetskog sistema u Srbiji, ali značajne prepreke stvaraju i spor razvoj obnovljivih izvora energije, kao i nedovoljno stručan kadar.

Ovo su rezultati ankete „Budućnost energetike u Srbiji“ koju je među inženjerima elektrotehnike, učesnicima 10. Savetovanju o elektrodistributivnim mrežama Srbije (CIRED) u Vrnjačkoj Banji, sprovela kompanija Šnajder elektrik. U istraživanju su učestvovali energetski stručnjaci različite starosne dobi i pozicija u preduzećima.

Zanimljivo je da anketirani nemaju jedinstven stav u vezi sa procenama u koje nove tehnologije treba ulagati: najviše je onih koji se zalažu za pametne mreže i energetsku efikasnost, ali je na listi prioriteta i ulaganje u skladištenje energije i obnovljive izvore. S druge strane, najmanji je procenat onih koji smatraju da bi prednost trebalo dati ulaganjima u infrastrukturu za električna vozila, kao i u zaštitu životne sredine. Na pitanje: šta smatraju najvećom preprekom u razvoju mreža distribuiranih izvora energije, trećina ispitanika navodi liberalizaciju zakona, odnosno ograničenja sa kojima se susreću na već postojećim mrežama. Ostali navode razloge, poput izazova planiranja resursa, malog broj ponuđača na tržištu, ili slabe zarade.

Stručnjaci naglašavaju da su pametne mreže preduslov za realizaciju koncepta pametnih gradova. Sudeći prema rezultatima ankete 19 odsto ispitanika veruje da Srbija može da ostvari taj koncept do 2020. godine, dok većina procenjuje da će se to dogoditi tek za deset do 15 godina, ili kasnije. U prilog ovakvim rezultatima istraživanja govore i zaključci Savetovanja kojima se ukazuje na značaj integracije postojećih sistema u jedan veliki sistem, odnosno na neophodnost ulaganja u pametne mreže (smart grid) i povećanje efikasnosti obnovljivih izvora.

– Savetovanje je bila prilika da premijerno predstavimo modernizovan proizvod, odnosno element pametne mreže, koji je nastao kao rezultat osluškivanja zahteva i potreba klijenata širom sveta. Mogli smo, takođe, da se uverimo u to da se velika pažnja na okruglim stolovima i forumima posvećuje pametnim mrežama i obnovljivim izvorima, ali i radu na novim zakonima i poboljšanju praćenja efikasnosti rada elektroenergetskog sistema. Treba naglasiti da bez kvalitetne pametne elektroenergetske mreže, koja spaja i koordiniše sve gradske sisteme i funkcije, nema ni pametnih gradova. Kao proizvođači mi smo u prilici da dobijemo informacije iz svih delova sveta, ali nam je mišljenje naših kolega iz srpske i okolnih elektroprivreda od presudnog značaja za utvrđivanje

Pametni gradovi realnost i u Srbiji

– Činjenica je da Srbija postepeno postaje država pametnih gradova, s obzirom na to da su u nekim gradovima već implementirana takva rešenja. Podsetiću da je Beograd, još 2003. godine, usvojio Studiju automatizacije distributivne mreže i permanentno radi na ostvarivanju pouzdanog napajanja svih korisnika. I u Novom Sadu su implementirana rešenja pametne energetske mreže kojom je vreme bez električne energije skraćeno sa prosečnih 40, na ispod jednog minuta. Istovremeno, obezbeđeno je pouzdano napajanje gradskih toplana – ističe Dejan Marković, generalni direktor kompanije šnajder elektrik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari