Na pomolu stvaranje novog telekomunikacionog giganta? 1

Tokom prvog tromesečja ove godine norveška kompanija Telenor će vagati ponudu neimenovanog američkog investicionog fonda za preuzimanje kompanija u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj koja je prema pisanju inostranih medija teška oko dve milijarde evra.

Ukoliko bi zaista ovaj iznos bio dostignut, to bi bilo daleko manje od onoga što je Telenor svojevremeno platio za kompanije u regionu. Naime, 2006. godine Telenor je platio Mobi 63 (bivši Mobtel) 1,513 milijardi evra, što je i dalje najveća stana investicija u Srbiji. Nešto ranije, 2001. godine kupio je mađarski Panon za 1,35 milijardi evra (100 odsto kompanije), 2004. godine crnogorski Promonte za 116 miliona evra (100 odsto akcija), a 2013. godine bugarski Globul za 717 miliona evra. Doduše u međuvremenu je ova kompanija na svim tržištima pravila dobar profit.

Po broju korisnika Srbija i Crna Gora (zajedno) su za Telenor najveće tržište sa 3,3 miliona mobilnih pretplatnika prema podacima za treći kvartal 2017. godine i prihodom od 428 miliona evra (u 2016). Ovde je zaposleno 910 ljudi. Kompanija u Mađarskoj ima malo preko tri miliona korisnika, ali je ukupni prihod u 2016. veći i iznosio je 487,5 miliona evra i zapošljavala je 970 ljudi. U bugarskoj kompaniji 1.721 zaposleni opslužuje 3,2 miliona korisnika i u 2016. firma je ostvarila prihode od 348 miliona evra.

Najveći mesečni prihod po jednoj pretplati mobilne telefonije Telenor je imao u Mađarskoj od 12 evra, u Srbiji i CG 9,2 evra, a najmanje u Bugarskoj 7,36 evra.

Telenor je vodeći mobilni operater u Srbiji po visini prihoda od mobilne telefonije (pošto nema usluge fiksne telefonije) prema izveštaju RATEL-a za 2016. godinu sa učešćem od 39,9 odsto u ukupnim prihodima. Telekom je bio drugi sa 36,7 odsto, a Vip treći sa 23,4 odsto.

U nekim medijima je objavljena spekulacija da je američki investicioni fond koji je zainteresovan za Telenor – KKR koji dosta investira po Centralnoj i Istočnoj Evropi. U Srbiji je ovaj fond poznat kao vlasnik SBB-a koji je kupio 2014. godine. SBB je deo Junajted grupe, koja ima telekomunikacione operacije na šest tržišta, uključujući Bosnu, Sloveniju i Crnu Goru i koja je prešla u ruke KKR-a za milijardu evra. Junajted grupa zapošljava 3.488 ljudi i ima 3,43 miliona pretplata kablovske televizije ili interneta. Prema podacima sa sajta ove kompanije godišnji prihod iznosio je 488,7 miliona evra.

Spajanje ovih kompanija na tržištu Srbije stvorilo bi moćnu telekomunikacionu kompaniju, pošto je već sada SBB lider u distribuciji medijskih sadržaja sa čak 48 odsto pretplatnika, dok se preko Telenora prenese čak 48,3 odsto podataka. Inače, mobilni internet je najbrže rastući segment kod mobilnih teleoperatera, dok broj tekstualnih i multimedijskih poruka opada iz godine u godinu.

Ukoliko bi se Telenorove kompanije u regionu spojile sa Junajted grupom, to bi bila kompanija sa preko 10 miliona pretplatnika i oko 1,7 milijardi evra godišnjeg prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari