Iako je najavljeno da je benzin poskupeo za oko 1,5 dinara, činjenica je da su na benzinskim pumpama juče osvanuli različiti cenovnici. Tako, recimo litar bezolovnog motornog benzina MB 95 na pumpama Naftne industrije Srbije i Lukoil-Beopetrola košta 73,5 dinara, odnosno tri dinara manje nego kod drugih prometnika.

Iako je najavljeno da je benzin poskupeo za oko 1,5 dinara, činjenica je da su na benzinskim pumpama juče osvanuli različiti cenovnici. Tako, recimo litar bezolovnog motornog benzina MB 95 na pumpama Naftne industrije Srbije i Lukoil-Beopetrola košta 73,5 dinara, odnosno tri dinara manje nego kod drugih prometnika.
Ova tržišna trka između „velikih“ i „malih“ prometnika startovala je prošle sedmice kada su Naftna industrija Srbije i Lukoil-Beopetrol snizili cenu motornog benzina MB 95 za tri dinara, dok ostali prometnici to nisu uradili. Treba podsetiti da Uredba o cenama derivata nafte propisuje gornju granicu korekcije cena naftnih derivata, a vlasnicima pumpi ostavljeno je na volju da li će na svojim benzinskim stanicama istaći te ili niže cene goriva. Zahvaljujući tome što poseduje postrojenja za preradu sirove nafte i skladišta u kojima može da odlaže gorivo na duže vreme (veoma bitno u vreme kada nastupe nestašice) NIS je u mogućnosti da vozačima ponudi niže cene goriva, a jedini privatni prometnik koji je u mogućnosti da mu na tom planu parira je Lukoil-Beopetrol zato što prerađuje sopstvenu naftu koju iz Rusije dobijaju po znatno nižim cenama. Ostali privatni prometnici, kao što su recimo Petrobart-AVIA i AD Nafta, tako nešto ne mogu da priušte. Naime, za razliku od Rusa, ostali privatnici nemaju sopstvenu proizvodnju sirove nafte, nabavljaju je po daleko višim cenama, a jedino mesto na kome uslužno prerađuju naftu je Rafinerija nafte Pančevo. Prednost NIS nad privatnicima se ogleda u tome što ima više postrojenja predviđenih za preradu, ne mora da je plaća, a ima i veliki broj skladišta u kojima duže vreme može da čuva benzin „izvučen“ iz rafinerija. Očito je da će surovo tržište u igri ostaviti samo velike igrače.

Niske temperature u SAD podigle cene nafte

Iako su cene nafte na svetskom tržištu zbog niskih temperatura na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država skočile, nisu uspele da probiju granicu od 60 dolara za barel. Trgovci čekaju na nedeljno saopštenje o zalihama američkih rafinerija, koje, uz vremensku prognozu, utiče na tržišna kretanja nafte. Takozvana „laka“ američka nafta za martovske isporuke od juče je skuplja za 52 centa, i sada barel košta 59,4 dolara. Analitičari smatraju da će se trend rasta nastaviti jer će potražnja za naftom za loženje iduće sedmice biti 20 odsto iznad normalne.

– Potrošači u Srbiji će se u narednom periodu, po svemu sudeći, suočiti sa različitim cenama benzina. To je sasvim normalno u svetu, te ništa nije neobično da takav trend zaživi i kod nas. U Srbiji postoji 1.300 benzinskih pumpi. To je zaista mnogo i zakoni tržišta nalažu borbu za opstanak koju neće svi moći da „prežive“. Takva su pravila tržišne utakmice – kaže za Danas Tomislav Mićović, direktor Centra za odnose sa javnošću NIS.
On dodaje da na pumpama NIS litar BMB 95 sada košta 76 dinara i 5 para (umesto 75,2 dinara), evrodizela 66 dinara i 50 para (umesto 64 dinara i 90 para), a za istu količinu D2 treba izdvojiti 61,6 para (umesto dosadašnjih 60,2 dinara).
Do poskupljenja goriva došlo je zbog poskupljenja prosečne cene sirove nafte na svetskom tržištu koja je u prethodnih petnaest dana skočila za oko 4,14 odsto u odnosu na prethodni petnaestodnevni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari