Na sajmu u Tirani 25 kompanija iz Srbije 1Foto: www.pks.rs

Privredna komora Srbije organizuje nastup 25 kompanija iz Srbije na Međunarodnom privrednom sajmu koji se, od 24. do 28. novembra, održava u Tirani.

U glavnom gradu Albanije sutra zvanično počinje da radi Trgovinsko industrijska komora Srbija-Albanija.

Privredni sajam u Tirani najveća je sajamska manifestacija u Albaniji koja okuplja sve grane privrede i pruža priliku kompanijama iz Srbije za bilateralne susrete sa najznačajnijim proizvođačima, trgovinskim lancima, uvoznicima i distributerima iz Albanije.

Na 23. Međunarodnom privrednom sajmu učestvuju srpska preduzeća iz sektora građevine, inženjerstva, poljoprivrede, metalurgije, hemijske i prehrambene industrije i energetike. Svoju ponudu na više 220 kvadratnih metara sajamskog prostora predstaviće – Pionir, FMT, Feman, Jokey, Peštan, FIMA, INOP, Mirotin Tisa, Bekament, Eurofrigo, Superior, Amiga, Ezo Grupa, Vitamin, AIKOM, FAM, Moto-plast, RB Global, Put inžernjering, IGM Mladost, CIP Saobraćajni institut, Destilerija Trivulesk, Agromarket, Rival 014. Prošle godine na sajmu u Tirani bilo je 280 izlagača i više od 20.000 posetilaca.

U okviru svečanog otvaranja manifestacije u četvrtak 24. novembra Marko Čadež, predsednik PKS i Miroljub Aleksić, kopredsedavajući Izvršnog saveta Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija sa sedištem u Tirani, učestvovaće na konferenciji za novinare koja se organizuje povodom osnivanja i početka rada ove mešovite komore.

Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija čije su osnivanje podržali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, rezultat je realizacije Memoranduma o saradnji na formiranju ove mešovite poslovne asocijacije koji su na forumu u Nišu potpisali Marko Čadež, predsednik PKS i Ljuan Bregazi, predsednik poslovne asocijacije “Biznis Albanija”.

Cilj osnivanja komore, po rečima Marka Čadeža, predsednika PKS, jeste približavanje srpske i albanske poslovne zajednice, efikasnija komunikacija i saradnja privrednika radi povećanja trgovinske razmene i jačanja investicionih tokova između dve zemlje, ali i realizacije zajedničkih projekata i nastupa na trećim tržištima i međunarodnim tenderima.

„Zajednička komora sa sedištem u Tirani biće krovna organizacija u kojoj će svi zainteresovani privrednici iz Srbije i Albanije moći da se informišu i dobiju savete o uslovima poslovanja i pokretanja biznisa na srpskom i albanskom tržištu i koja će im pomoći da se povežu i nađu partnere”, objasnio je Čadež.

Tokom boravka u Tirani, predsednik PKS, kako je predviđeno razgovaraće sa albanskom ministarkom ekonomije Milvom Ekonomi i predsednikom Odbora za proizvodnju, trgovinu i životnu sredinu albanskog parlamenta Eduardom Šalsijem. Čadež će imati sastanke i u albanskom Ministarstvu poljoprivrede i Upravi carina posvećene stvaranju što boljih uslova za povećanje trgovine i investicija, uključujući i otklanjanje necarinskih barijera na koje nailaze privrednici u poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari