Tačan broj radnika koji su, početkom jula, napustili kompaniju Fijat Krajsler automobili Srbija i načini na koji su mnogi od njih navođeni da „dobrovoljno“ odu iz fabrike i dalje je nepoznanica, ali u odnosu na to još veća je misterija sudbina prekobrojnih u kooperantskim firmama FCA Srbija – Manjeti mareliju, DŽonson kontrolu, Sidžitu i PMC-u.

Sindikat u FCA Srbija, ali i upućena javnost, još i imaju osnova za pretpostavku da je kragujevačke pogone Fijata napustilo između 700 i 750 zaposlenih. Naime, zaključak se izvlači iz informacija koje potiču od menadžmenta da u toj kompaniji, nakon izjašnjavanja o socijalnom programu, umesto dotadašnjih oko 3.200, ima onoliko radnika koliko je predviđeno ugovorom Fijata i države Srbije, dakle 2.433 radnika. Svi koji su prihvatili program krajem meseca će, kako je zvanično najavljeno, dobiti otpremnine, a one, u zavisnosti od dužine staža, iznose od 4.800 do 12.000 evra.
U Fijatovim kooperantskim firmama, međutim, osim spekulacija da je posle ukidanja jedne proizvodne smene u FCA Srbija prekobrojno oko 600 radnika, ništa drugo nije poznato, niti se iko u Kragujevcu i Srbiji bavi sudbinom i statusom tih ljudi.

Tako se, za početak, ne zna ni koliko je zaposlenih u Manjeti mareliju, DŽonson kontrolu, Sidžitu i PMC-u. Ne zna se, nadalje, ni da li ih je minulih dana otpušteno 600, kako se spekulisalo, ili, eventualno, i više, a nepoznanica je i način na koji su ostali bez posla. Ili možda i nije, pošto se (ne)zvanično saznaje da prekobrojnima u kooperantskim firmama, za razliku od radnika FCA Srbija, nije ponuđen nikakav socijalni program. Naprotiv, radnici jedne smene u DŽonson kontrolu su, krajem minule sedmice, iz fabrike najureni bez ijednog „cvonjka“ i bilo kakve najave da će im, na primer, biti isplaćene nadoknade za godišnji odmor, na šta bi trebalo da imaju pravo.

Tako što moguće je, jer većinu radnika u Fijatovim kooperantskim firmama čine zaposleni na određeno vreme, ili famozni „ugovorci“, odnosno oni koji su u tim fabrikama rade privremeno, a na osnovu ugovora sa agencijama za zapošljavanje, ili za iznajmljivanje radnika, koje se tom delatnošću, kako tvrde u kragujevačkom Samostalnom sindikatu, bave nezakonito. Otpušteni radnici iz DŽonson kontrola radili su na osnovu tromesečnih ugovora sa agencijom Adeko, koja kao i DŽonson kontrol, nakon otpuštanja, nema više nikakvih obaveza prema onima koji su prošlog petka ostali bez posla. Jedan od njih je, iz doduše još uvek nepoznatih razloga, prekjuče po podne pucao sebi u glavu. Iako je hitna pomoć blagovremeno reagovala, nesrećni dvadesetosmogodišnji bivši radnik DŽonson kontrola je preminuo u Urgentnom centru kragujevačkog Kliničkog centra.

 

Obespravljeni radnici

Sudbina prekobrojnih u Fijatovim kooperantskim firmama iznova otvara i pitanje (ne)zakonitosti rada agencija za zapošljavanje koje se tom delatnošću, kako to već duže upozoravaju i sindikalci i pravnici, bave apsolutno nezakonito, ubirajuću, pritom, velike prihode od bukvalnog izrabljivanja u potpunosti obespravljenih radnika koje su zaposlili. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike u više navrata je upozoravano na nezakonitu delatnost tih agencija, ali ništa, do sada, nije preduzelo. Naprotiv, uključilo ih je u tim za pravljenje novog zakona o radu agencija za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari