Na suncu satima čekale da potpišu svoj otkaz 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije

Na temperaturi većoj od 30 stepeni desetine žena zaposlenih u fabrici IGB Automotive stajale su u ponedeljak i po nekoliko sati ispred zgrade kompanije u Inđiji čekajući da od nadležnih dobiju otkaz.

Zbog, kako im je objašnjeno, krize koja je dovela do pada proizvodnje od 45 odsto u fabrici koja već 13 godina u Srbiji proizvodi opremu za automobile, njih 176 ovih dana proglašeno je tehnološkim viškom.

„Čekale smo ispred zgrade, samo su jednu ženu sa štakom i jednu sa detetom pustili da uđu unutra, da ne stoje ispred. Došle smo da potpišemo otkaz koji su nam najavili 22. juna na oglasnoj tabli. Poslovođa nam je i pre toga najavio da će oni sa najviše bolovanja biti otpušteni“, kaže za Danas jedna od sada već bivših radnica ove fabrike.

Posle više od četiri godine od utorka više nema posao.

„Imala sam ugovor na neodređeno, kao i sve ostale žene koje su dobile otkaze. Rekli su da je zbog bolovanja i našli neke popravke i škartove. Meni su našli i za 2018, kada nisam radila jer sam bila na trudničkom“, napominje naša sagovornica, majka malog deteta.

Neke od zaposlenih koje su na suncu čekale da stave potpis na svoju „presudu“ bile su na bolovanju, zbog operacija, bolesne male dece. U firmi koja je do skoro imala više od 2.200 zaposlenih, 90 odsto su žene.

Otpuštene su zbunjene, ne znaju da li da tuže firmu, hoće li to imati efekta ili će samo izgubiti i živaca i novca.

Kompanija IGB Automotive hvaljena je kao sjajna investicija koja je u nekoliko navrata i po dolasku 2007, ali i prethodnih godina kada je otvarala nove pogone dobijala pomoć države.

„Subvencije za nova radna mesta IGB Automotive su 1,4 miliona evra, a isplaćena je prva tranša od 560.000 evra“, rekao je Vučić januara 2017. kada je ova kompanija otvorila novi pogon za proizvodnju grejača za automobile.

Ta investicija koštala je nemačku kompaniju 4,5 miliona evra, a Vlada Srbije dala joj je podsticaje za zapošljavanje novih 510 radnika.

Vučić je tada rekao da je srećan što Srbija ima investitora za čijim proizvodima je sve veća tražnja i da je uveren da će IGB Automotive do kraja te godine imati 2.500 radnika.

To se, međutim, nije desilo, ni do kraja 2017. ni do danas.

Radnica sa kojom smo razgovarali kaže da je situacija u ovoj fabrici daleko od sjajne, kakvom je prikazuju. Bar kada je o radnicima reč.

„Radimo sa kalajem, isparenja su velika. Dešava se i da se žene poseku. Ali kada odemo u hitnu, ne smemo da prijavimo da smo se posekli na radnom mestu jer se plašimo posledica, pa lažemo da je kod kuće. Satisfakcija za to nam je što nam posle plate bolovanje 100 odsto, a ne samo 60“, priča bivša radnica IGB Automotive.

Sa dve male pauze i jedne veće spale su, kako kaže, na tu jednu, jer su im druge dve ubačene u radne sate, pa ako izaberu malu pauzu gube vreme, samim tim normu i sledi manja plata. A manje od onoga što dobijaju, gotovo da ne može.

„Kada radite 100 odsto, odnosno kada ispunite normu dobijete minimalac. Ako slučajno imate tog meseca 130 odsto onda plata može da izađe na 44.000 dinara. Poslednju majsku platu i nismo celu primili, samo polovinu, nekih 15.000 dinara. Rekli su da će uplatiti“, žali se ona.

U rešenju o otkazu navodi se da su radnici dobili otpremnine i da će im plate, odnosno sve zaostale zarade isplatiti najkasnije u roku od 30 dana od isteka radnog odnosa.

I pre tri godine u ovoj fabrici nekih 30 radnika ostalo je bez posla, o čemu su mediji pisali. Neke od žena su zbog tih otkaza tužile firmu, ali ti procesi i dalje traju.

IGB Automotiv je deo velike nemačke kompanije IG Bauerhin, koja proizvodi grejače za automobilska sedišta, volane, senzore za sedišta, kao i kablove za grejače. Rade za VW, Audi, Mercedes, Nisan, BMW, Škodu, Opel. U Srbiju su stigli kao perspektivna grinfild investicija, u kojoj je krajem 2018. bilo 2.262 zaposlena. Te godine u maju kompanija je dobila subvencije od države za 300 radnih mesta, a dve godine kasnije IGB Automotive kupuje zemljište u Inđiji i na njemu gradi nov proizvodni pogon.

Kompanija juče nije odgovorila na pitanja Danasa u vezi sa ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari