Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić i predstavnici mađarske firme Arkadom“ i banke OTP potpisali su sporazum o saradnji potencijalnim ulaganijima vrednim od 100 do 120 miliona evra.
Prema rečima Kostića, u roku od šest meseci u Nišu će početi izgradnja Kulturnog centra sa koncertnom (operskom) dvoranom, Kongresnog centra, Izložbenog paviljona, šoping centra i benzinske pumpe.

Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić i predstavnici mađarske firme Arkadom“ i banke OTP potpisali su sporazum o saradnji potencijalnim ulaganijima vrednim od 100 do 120 miliona evra.
Prema rečima Kostića, u roku od šest meseci u Nišu će početi izgradnja Kulturnog centra sa koncertnom (operskom) dvoranom, Kongresnog centra, Izložbenog paviljona, šoping centra i benzinske pumpe. Uložiće se, takođe i u Univerzitetski kampus, obnavljanje postojećih univerzitetskih objekata, kao i izgradnju novog fudbalskog stadiona, sportskog centra, tramvajskog saobraćaja, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i puteva. Finansiranje ovih, kako je rečeno, „pilot projekata“ biće finansirano isključivo preko OTP banke iz Budimpešte.

Jedan veličanstveni dan

Niški gradonačelnik Smiljko Kostić je potpisao sporazum sa mađarskim partnerima dan nakon što je lokalni parlament odlučio da mu, pored ostalog, oduzme ovlašćenja da samostalno izdaje u zakup gradsko građevinsko zemljište i poslovni prostor.To bi moglo da dovede sporazum u pitanje, jer je za neke projekte potrebna odluka gradske skupštine, koja je izrazila rezerve prema Kostićevim „poslovima“. „Ne bih to da komentarišem na ovaj veličanstveni dan“, rekao je on juče.

– Cilj ovog sporazuma o saradnji je dugoročno ulaganje u Niš i niški region , zapošljavanje i angažovanje domaćih privrednih subjekata. Grad će imati obavezu da obezbedi lokacije i pomoć prilikom izdavanja dozvola i projekata – kazao je Kostić. Na novinarsko pitanje: koliko je ovakav sporazum ostvariv, pošto je i ranije bilo sličnih najava o velikim investicionim ulaganjima koja nisu ostvarena, Kostić je odgovorio da je realan, upitavši: „Kada ja nisam ostvario ono što sam potpisao?“
I direktor Arkadoma Ištvan Šokorai je izrazio očekivanje da će radovi početi vrlo brzo, podsećajući da je ta kompanija jedna od vodećih u Mađarskoj, a uspešno radi u celom regionu. Ovlašćeni predstavnik OTP banke u Budimpešti Aleksandra Mikić je precizirala da će banka dugoročnim kreditima podržati realizaciju najavljenih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari