Najskuplji stan na Starom Gradu 1Foto: Miroslav Dragojević

Republički geodetski zavod saopštio je danas da će od 1. marta biti javno dostupan Registar cena nepokretnosti kako bi se građanima i privredi omogućio brz i jednostavan uvid u prosečne cene nekretnina na teritoriji cele Srbije.

Podaci pokazuju da je tokom prošle godine prodato 126.000 nepokretnosti, što je za 12 odsto više u odnosu na 2015. godinu, a da se obim tržišta nepokretnosti vratio na nivo pre ekonomske krize 2008. godine.

Na nivou Srbije, prosečna cena korišćenog stana je 880 evra po metru kvadratnom i nije se menjala od 2015. godine. U beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac kvadrat stana je 1.150 evra, dok je 2014. bio 1.200 evra po metro kvadratnom.

Na Novom Beogradu u 2016. godini prosečna cena kvadrata bila je 1.150 evra, a u 2014. trebalo je izdvojiti 1.200 evra po metru kvadratnom.

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu se ne menja već nekoliko godina unazad i iznosi 850 evra za kvadrat.  Cene stanova kupljenih od investitora, po pravilu su više u odnosu na cene korišćenih stanova.

Građani Srbije se, prema registrovanim podacima, samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu od investitora, pošto je na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti 55 do 60 odsto više novca za kupovinu novogradnje u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, na Vračaru je to 30 odsto više, a u Starom Gradu i Savskom Vencu oko 10 do 15 odsto.

Novogradnja se prodaje po višim cenama u odnosu na korišćene stanove, li prema podacima RGZ, najskuplji stan u Srbiji, u prošloj godini, ipak nije bio novogradnja.

Prodat je u beogradskoj oštini Stari Grad, a za površinu od132 metara kvadratnih plaćeno je gotovo 700.000 evra, što znači da je cena kvadrata bila oko 5.290 evra.

Najskuplje plaćena kuća u Srbiji 2016. godine kupljena je u Subotici, po ceni od 1,2 miliona evra. Na veb sajtu Republičkog geodetskog zavoda www.rgz.gov.rs, dva puta godišnje biće predstavljen izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji.

U Registru cena nepokretnosti, koji vodi Republički geodetski zavod, za potrebe masovne procene, tokom prošle godine, registrovano je 116.000 ugovora o prometu nepokretnosti, od toga čak 80 odsto prometa čine kupoprodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari