Prošlonedeljno trgovanje na Banjalučkoj berzi završeno je sa prometom većim od 23 miliona KM – kroz 6.840 transakcija. Akcijama na berzanskoj kotaciji PIF-ova ostvareno je šest miliona KM, što predstavlja 26,3 odsto ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS dobio je na vrednosti za 3,3 odsto.

Prošlonedeljno trgovanje na Banjalučkoj berzi završeno je sa prometom većim od 23 miliona KM – kroz 6.840 transakcija. Akcijama na berzanskoj kotaciji PIF-ova ostvareno je šest miliona KM, što predstavlja 26,3 odsto ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS dobio je na vrednosti za 3,3 odsto. Indeks fondova FIRS ostvario je rast vrednosti za 3,8 odsto, dok je indeks za preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS10 zabeležio rast od 3,8 odsto.
Od akcija na berzanskoj kotaciji najveći promet imale su akcije Telekoma Srpske kojima se trgovalo u vrednosti od 890.754 KM. Prosečna cena akcija Telekoma Srpske zabeležena na trgovanju u petak bila je 2,95 KM, što je za 0,6 odsto manje u odnosu na kraj prethodne sedmice. Od akcija na berzanskoj kotaciji – kotacija PIF-ova najveći promet zabeležile su akcije Kristal Invest Fonda u ukupnoj vrednosti od 996.639 KM, a došlo je i do rasta cene akcija Kristal Invest Fonda – skočile su za 8,5 odsto i na trgovanju u petak imale su prosečnu cenu od 30,68 KM po akciji.
Ovonedeljni dobitnik među fondovima su akcije PIF-a BLB Profita čija je cena akcija porasla za 10,3 odsto i na trgovanju u petak vredele su u proseku 29,79 KM. Gubitnik sedmice kod akcija fondova su akcije PIF Privrednik, koje su u toku prethodne sedmice izgubile 3,9 odsto vrednosti i trgovanje završile sa prosečnom cinom od 12,49 KM.
Od akcija na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvarile su akcije Rafinerija Nafte a.d. Bosanski Brod, koje su dobile na vrednosti 18,5 odsto i na trgovanju u petak dostigla cenu od 1,34 KM po akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari