Sudeći prema direktorskoj plati i učešću u dobiti u nekoliko povezanih firmi koje je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, poslanik Srpske napredne stranke Radovan Raičević mogao bi sve sa cipelama da kupi Dragana Markovića Palmu, Božidara Đelića, Dušana Petrovića, Dragana Šutanovca i još mnoge među svojim sadašnjim i bivšim poslaničkim kolegama koji u javnosti slove za bogate. Od ove četvorice pomenutih, vlasničko učešće u nekom biznisu prijavio je samo Đelić.


Raičević, direktor poznate kuršumlijske firme Planinka AD vlasnik je tri odsto akcija u tom preduzeću, ali i u firmama Prolomplast doo (15,63 odsto), Lukovodrvo doo (11,81 odsto) i Pilatovica doo (6,22 odsto), a te su firme opet suvlasnici Planinke sa udelima od 20,3 odnosno 14,5 odnosno 4,4 odsto. Tri poslednje firme, očito osnovane za potrebe svojevremene privatizacije Planinke, nemaju zaposlenih, ali kao i ključna firma sa kojom su suvlasničkim vezama povezane, posluju s dobiti. Planinka AD, čiji je direktor Raičević od 1990. godine, prošle je godine imala dobit od 158,4 miliona dinara i 121 zaposlenog. Ipak, videće se iz Danasovog istraživanja koje sledi, Raičević, mereno prema dobiti, nije na čelu najuspešnije „poslaničke“ firme. Po tom kriterijumu daleko ispred Planinke su firme u kojima su vlasničke udele prijavili Milica Delević, poslanik Demokratske stranke i Mladen Grujić, poslanik Nove Srbije. Za razliku od Raičevića, Delevićeva i Grujić su kao prihode, bar prema javno dostupnom registru Agencije za borbu protiv korupcije, prijavili samo poslaničku platu od oko 113.000 odnosno 112.000 mesečno.

Od 250 poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, njih 19 prijavilo je da ima i neki privatni biznis, odnosno udele u raznim firmama, računajući i one koji su, kao Ljiljana Lučić, prijavili pet besplatno dobijenih akcija u NIS-u. Većina tih firmi, kako je uvidom u finansijske izveštaje utvrdio Danas, poslovala je 2011. godine s dobiti. Odnosno, samo dva poslanika se po tom kriterijumu ne mogu ubrojati u uspešne biznismene: jedna (Kinsley Reed) od dve firme (Econtrol doo), u kojima je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić prijavio vlasnički udeo, prošle godine je poslovala s gubitkom, a šest firmi iz sistema Minel u kojima je suvlasničke udele do juna ove godine imao poslanik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović, nedavno su otišle u stečaj.

Od 19 poslanika sa udelima u raznim firmama, ni platu ni paušal u Narodnoj skupštini Republike Srbije ne primaju samo Radovan Raičević, Nenad Popović, Dragomir Karić, Milanka Karić i Aleksandar Radojević, a samo paušal primaju Siniša Kovačević (TV Studio „Ave Serbia“) i Đorđe Stojšić. Ostalih 12 poslanika biznismena primaju platu i paušal u Narodnoj skupštini Republike Srbije s tim što tri poslanika – Ljiljana Lučić, Momo Čolaković i Mirko Čikiriz – imaju zanemariv broj akcija u firmama koje su naveli – NIS, Globos osiguranje i NIS, Soja protein i AIK banka – pa se to i ne može nazvati biznisom. Dakle, na plati u Skupštini su: Veroljub Arsić (Vicko doo 100 odsto), Milica Delević (Multicom group, 25 odsto), Božidar Đelić (House of Europoe Invest BV, 100 odsto), Nenad Konstantinović (Automobile doo 50 odsto), Čedomir Jovanović (SHSF doo 45 odsto), Zoran Ostojić (Produkcijska grupa Mreža 18,75 odsto) Mladen Grujić (četiri firme), Dejan Rajčić ( Plan urban i Ist urban) i Zoran Vasić (Papirkomerc, Papirgraf i SUR Lav).

Milica Delević je vlasnik 25 odsto Multicom group, ova grupa je suvlasnik u zatvorenom akcionarskom društvu Direct media, a Direct media je suvlasnik u Direct media public relations. Multicom grupa je prošle godine imala 19 zaposlenih, poslovne prihode od 40,3 miliona dinara i dobit od 271,7 miliona dinara. Direct media je prošle godine imala 163 zaposlena i prema konsolidovanom finansijskom izveštaju poslovne prihode od 7,75 milijardi dinara, a dobit od 452,7 miliona dinara.

Poslanik Nove Srbije Mladen Grujić očito ima bolećiv odnos prema revolucionarnoj tradiciji pa mu se sadašnje ili bivše firme zovu Treća petoletka ili Skojevska, a blisko toj temi je i Radovi u toku doo. Dakle, Grujić je vlasnik udela u sledećim firmama: Beoturs doo 32,39 odsto, Radovi u toku 100 odsto (mada se u Agenciji za privredne registre vodi Zoran Golubović sa 100 odsto), Treća petoletka doo 100 odsto i Lilly drogerie 3,41 odsto. Zabeleške uz firme Mladena Grujića vrlo je zanimljivo proučavati ne samo zbog inventivnih imena tih firmi. Sve ove firme posluju sa dobiti, Beoturs zapošljava 22 radnika, Treća petoletka 1, Radovi u toku nijednog. Poznata Lilly drogerie, kod koje se kao vlasnik 92,04 odsto vodi Lorelay Cosmetics SA -Panama, zapošljava 463 radnika i 2011. godine je imala poslovni prihod od oko 9,6 milijardi, a dobit od 309,1 miliona. Ali ima stari kumulirani gubitak do visine kapitala od 663,1 miliona dinara.

Firma u kojoj se kao vlasnik 45 odsto udela vodi lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović početkom oktobra ove godine je promenila pretežnu delatnost. Dosad je vrlo dobro zarađivala na konsultantskim uslugama, a ubuduće će se pretežno baviti trgovinom na veliko metalima i metalnim rudama. Firma SHSF doo prošle godine je zapošljavala pet ljudi, imala je poslovni prihod od 157,9 miliona dinara i dobit od 2,7 miliona dinara. Većinski vlasnik ove firme (55 odsto) je Basic Solution Limited iz Londona, a direktor joj je Tatjana Livinskaja državljanka Ruske Federacije.

Napominjemo da za tridesetak poslanika Narodne skupštine iz gotovo svih stranaka, među kojima nema nijedno javnosti vrlo poznato ime, podaci nisu bili dostupni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, što ne znači, upozorava se i tamo, da oni svoje podatke nisu dostavili, ali istraživanjem Danasa nisu obuhvaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari