Nacionalna služba za zapošljavanje pomaže razvoj svih privrednih sektora. Drago nam je da je nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja oživljavanja tekstilne industrije ovog kraja, uz pomoć NSZ sada imamo halu ispunjenu vrednim i zadovoljnim radnicima – izjavio je juče direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović prilikom posete tekstilnom preduzeću Val Fashion u Gornjem Katunu kod Varvarina.


On je dodao da je ta firma prošle godine, koristeći program Nacionalne službe namenjen podsticanju zapošljavanja u nerazvijenim i devastiranim područjima, zaposlila 50 novih radnika, a u planu je i novo zapošljavanje.

– Tekstilna industrija je veoma važna, jer zapošljava veliki broj radnika, pre svega žena, koje u Srbiji teže dolaze do posla. Saradnjom sa kompanijom Val Fashion, upravo pomažemo i razvoj tekstilne industrije ovog kraja, ali i zapošljavanje ugroženih kategorija na tržištu rada – rekao je Jovanović i istakao da će NSZ i dalje pratiti razvojne planove ove kompanije, jer je pokazala da može da ispuni dogovorene planove.

Prema rečima Snežane Prebiračević, jedne od vlasnika fabrike, podsticajna sredstva NSZ „dala su vetar u leđa poslovanju i razvoju, kao i odluci da se razvije sopstveni brend“.

– Postojimo tek godinu dana i za svoje mesto na sve konkurentnijem tržištu borimo se pre svega kvalitetom proizvoda. Za sada vršimo uslužno šivenje za poznate robne marke iz Francuske, Nemačke i Austrije, a u pregovorima smo sa italijanskim i belgijskim partnerima. Planiramo da razvijemo naš proizvod koji bi plasirali na domaće, ali i tržište Ruske federacije. Trenutno zapošljavamo 61 radnika, pretežno žena, a naši planovi će zahtevati nova zapošljavanja – istakla je Prebiračevićeva i dodala da firma nastoji da podmladi svoj kadara i već je uvela sopstvenu liniju za obuku, na kojoj se trenutno zanatu uči deset radnica.

Val Fashion pretežno zapošljava žene koje su nekada bile zaposlene u neuspešno privatizovanoj Temnićanki.

– Dugo sam čekala ovu priliku koja mi jako znači, jer mi je ostalo nekoliko godina do odlaska u penziju. Jako sam zadovoljna uslovima rada i platom koja je solidna i, što je najvažnije, redovna – priča Milana Jovanović, dok njena devetnaestogodišnja koleginica Nevena Miletić ne krije zadovoljstvo činjenicom da je još pre svršetka srednje škole dobila priliku da se zaposli u struci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari