Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi kroz 5.428 transakcija ostvaren je promet od oko 15 miliona KM. Akcijama na berzanskoj kotaciji PIF ostvareno je 7,1 milion KM, što predstavlja 47,3 odsto ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS dobio je na vrednosti za 4,98 odsto, i dostigao rekordnu vrednost od početka računanja na Banjalučkoj berzi.

Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi kroz 5.428 transakcija ostvaren je promet od oko 15 miliona KM. Akcijama na berzanskoj kotaciji PIF ostvareno je 7,1 milion KM, što predstavlja 47,3 odsto ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS dobio je na vrednosti za 4,98 odsto, i dostigao rekordnu vrednost od početka računanja na Banjalučkoj berzi. Indeks fondova FIRS ostvario je rast za 10,62 odsto, i takođe dostigao rekordnu vrednost FIRS od početka računanja na Banjalučkoj berzi. Dok je indeks za preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS10 ostvario rast vrednosti za oko tri odsto.
Od akcija na berzanskoj kotaciji najveći promet u ovoj sedmici imale su akcije Telekoma Srpske kojima se trgovalo u vrednosti od oko 1,1 milion KM. Prosečna cena akcija Telekoma Srpske ostvarena na trgovanju u petak bila je 2,69 KM, što je za 2,6 odsto više u odnosu na kraj prošle sedmice. Od akcija na berzanskoj kotaciji najveći promet ostvarile su akcije Zepter Fonda u ukupnoj vrednosti od 1,5 miliona KM, a došlo je i do rasta cene akcija Zepter Fonda za 10,09 odsto. Na trgovanju u petak akcije Zepter Fonda imale su prosečnu cenu od 23,79 KM. Akcije svih 13 PIF su ove sedmice dobile na vrednosti, a prošlonedeljni dobitnik među fondovima su akcije Privrednika čija je cena porasla za 30,5 odsto i na trgovanju u petak njima se trgovalo po prosečnoj ceni od 8,3 KM po akciji. Od akcija na Slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvarile su akcije Željeznica RS u iznosu od 845.855 KM, a cena akcija Željeznica RS je u toku prethodne sedmice izgubila na vrijednosti za 0,25 odsto, i na trgovanju u petak dostigla rekordnu cenu od 0,393 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari