Najveći podsticaji u Srbiji 1

Za najvažniji društveni zadatak – zapošljavanje – Grad Šabac će ove godine izdvojiti 73,1 milion dinara. To je i najveći iznos podsticaja u Srbiji, a do posla će doći, kako se očekuje, nekoliko stotina lica.

Na spisku nezaposlenih u Šapcu su 10.563 lica, što je za poslednjih deset godina najniža stopa, i prvi put ta cifra je manja od 11.000 nezaposlenih.

Prošle godine zaposlena su, po zvaničnoj statistici Zavoda za zapošljavanje, čak 1.223 lica, što je smanjenje za deset odsto. I prvi put za ovu deceniju broj zaposlenih premašio je brojku od 32.000, što Šabac čini jednu od privredno razvijenijih lokalnih zajednica. U prerađivačkoj industriji radi oko 5.500 radnika, u trgovini oko 7.300, u građevinarstvu 1.230, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti 2.440, u obrazovanju 1.800, u državnoj upravi oko 1.500 lica….

Ono što ohrabruje jeste da ima oko 4.700 preduzetnika i lica koja rade u tom sektoru. Međutim, još uvek je zabrinjavajući broj nezaposlenih, od čega su 5.764 ili 55 odsto žene. Nepovoljna je i struktura nezaposlenih: sa prvim stepenom stručne spreme od ukupno 2.435 njih 1.217 su žene; sa treći stepenom je 3.039 lica od kojih su 1.382 žene, a sa četvrtim od 3,065 čak 1.935 su žene. Uz to, nezaposlenih starijih od 55 godina ima oko 19 odsto, a oni od 25. do 34. godine čine gotovo četvrtinu nezaposlenih, odnosno 22 odsto. Zabrinjava da njih 12 odsto čeka posao duže od deset godina, a od pet do osam godina posao čeka 13 odsto nezaposlenih.

Zbog svega gradska uprava donela je ambiciozni lokalni akcioni plan zapošljavanja sa devet mera. Najviše je izdvojeno za zapošljavanje 18 lekara i isto toliko medicinskih sestara koji će raditi u seoskim ambulantama, ukupno 40 miliona dinara. Za podsticaj zapošljavanja žena starijih od 58 i muškaraca starijih od 60 godina planirano je 15 miliona dinara. Ova sredstva namenjena su poslodavcima za refundiranje doprinosa i poreza na bazi minimalnog ličnog dohotka. Očekuje se da će na ovaj način biti zbrinuto oko 50 lica koji treba da dočekaju penziju. U proteklih desetak godina ovim podsticajima do penzije je došlo oko 700 starijih lica.

Za dodatno obrazovanje i obuku nezaposlenih lica izdvojiće se tri miliona dinara. U ovu grupu spadaju nezaposleni bez kvalifikacija, mlađi od 30 godina života, tehnološki viškovi zaposlenih kao i stariji od 50 godina. Grad će organizovati zajedničku obuku za programiranje, rad na računarima, učenje stranih jezika, obuku za vozače teške kategorije, unapređenje veština iz zdravstvene zaštite, obuku za rad sa decom sa posebnim potrebama, a očekuje da oko 300 lica bude obuhvaćeno ovim programima. Isti iznos predviđen je za obuku za poznatog poslodavca, odnosno sticanje užih znanja i veština usmerenih na specifične potrebe poslodavca.

Maksimalni iznos koji može dobiti jedan poslodavac je 500.000 dinara, a očekuje se da kroz ove vidove obuke prođe oko 300 lica. Za program podrške preduzetništvu iz gradskog budžeta je izdvojen 5,1 milion dinara, a namenjen je ženama preduzetnicama za plaćanje knjigovodstvenih usluga. Ovim programom obuhvaćeno je 70 žena preduzetnica, a mesečno je planirano da se izdvoji po šest hiljada dinara. Jedna od novina je i program podrške udruženom preduzetništvu sa milion dinara. Grad će obezbediti prostor za Poslovni centar i snositi troškove održavanja, takođe će pružiti logističku, informativnu i savetodavnu podršku. U to će biti uključeno, kako se očekuje, oko 50 do sada nezaposlenih lica.

Za podsticaj osnivanja zadruga namenjena su dva miliona dinara. Osnivanjem zadruga bi se ojačao tržišni i proizvodni potencijal poljoprivrednika, čime bi se kvalitetnim nastupom i ostvarenim dohotkom podstakli mladi za ostanak na selu. Za javne radove izdvaja se milion dinara, a namenjena su za korisnike novčane pomoći, nezaposlenim bez kvalifikacija, osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima… Trajanje ove mere je šest meseci, a očekuje se zapošljavanje 20 lica. Za stručnu praksu izdvojena su tri miliona dinara, a grad će finansirati zaradu lica sa visokom stručnom spremom kod privatnog poslodavca u iznosu od 25.000 dinara. Time se obavlja potrebna stručna praksa za dalje zapošljavanje.

Međutim, za trajno rešavanje nezaposlenosti najviše se očekuje od investicija u severozapadnoj industrijskoj zoni. U toku je izgradnja proizvodnih hala za japansku kompaniju „Jazaki“, koja bi u junu ove godine trebalo da počne proizvodnju. Ukupna investicija je 25 miliona evra, a u roku od tri godine ovde treba da se zaposli 1.700 radnika.

S obzirom da više od polovine stanovništva živi na selu i od sela u razvojne projekte iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 80 miliona dinara. Tako je subvencionisano bušenje 450 dubinskih bunara, što omogućava navodnjavanje u brdskim predelima. Uz primenu agrotehničkih mera sa jednog hektara pod jagodom može da se ostvari prihod od deset do 15.000 evra, što je motiv za ostanak mladih na selu. Prošle godine 40 mladih pčelara dobilo je po 15 košnica koje donose solidan prihod. Međutim, nedostaju značajnije državne mere koje bi podstakle razvoj poljoprivrede i motivisale posebno mlade i stručne kadrove da budućnost vide na selu.

Za industrijsku zonu 10 miliona evra

U toku su pregovori sa oko desetak stranih i domaćih formi koje bi ovde imale proizvodne pogone. Očekuje se da bi ukupno do kraja godine ovde posao dobilo oko 1.900 radnika. Ova zona najveća je u Srbiji, a u režimu tzv. slobodne zone je 200 hektara. To je i najveća gradska investicija, jer je za opremanje industrijske zone iz budžeta uloženo deset miliona evra. Za ovu godinu biće izdvojeno oko stotinu miliona dinara, a još toliko biće uloženo u opremanje nove kvantaške pijace kao i izgradnju turističko-ekološkog kompleksa „Sava park“. Dolazak japanske korporacije „Jazaki“ najbolja je preporuka i za ostale strane firme, jer označava Šabac kao najpovoljnije mesto za ulaganje. Ovde se upotrebna dozvola najbrže dobija, za svega dva dana, kao i dokumenta iz Katastra, a gradska administracija radi po najvišim svetskim standardima.

Zelenović: Najbolji uslovi za investicije

– Mi u Šapcu imamo plan da svako ko hoće da radi može da se zaposli, i da svako ko želi da zaradi više može to da ostvari. Važno je da imamo preduzetnički duh, da sami stvaramo šanse i uslove za bolji život, jer nam niko to neće doneti sa strane. U Šapcu su najbolji uslovi za investicije, što je ocenio i NALED, a prepoznao japanski „Jazaki“ i druge firme koje dolaze. Sve što smo se dogovorili sa japanskim investitorom smo ispunili, i oni su rekli da im je to bilo veoma važno da se opredele za Šabac, kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Stipendije za najbolje studente

Jedan od najtežih zadataka je da najkvalitetniji mladi stručnjaci ostanu u Šapcu i da doprinesu razvoju ove sredine. Iz gradskog budžeta stipendiraju se najbolji studenti kao i diplomci deficitarnih zanimanja. Do posla ovde lako dolaze profesori matematike, informatike, hemije, nemačkog i ruskog jezika, građevinski inženjeri sa ili bez licence, doktori medicine – specijalisti.

Šabac Danas – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari