Najviše se grade nekretnine srednje i više klase 1Foto: Stefana Savić

Cene nekretnina u zemljama centralne i istočne Evrope i dalje su ispod nivoa iz perioda pre ekonomske krize.

U Srbiji se beleži skromno povećanje cena stanova u poslednjem periodu, ali u gradovima cene ostaju znatno ispod rekordnog nivoa iz 2008. godine . Situacija je neujednačena u ostatku regiona – veći rast cena primećen je u Mađarskoj i Češkoj, a niži u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Poljskoj i Slovačkoj, pokazuje najnovije istraživanje Erste grupe.

Kako se navodi, cene na tržištima regiona još nisu previsoke, uprkos činjenici da su nedavna povećanja bila preterana u pojedinim zemljama. U Češkoj su se realizovane cene stanova povećale za 17 odsto, nakon već brzog rasta u 2016. godini. U Budimpešti su, prema nezvaničnim podacima, cene u proteklih nekoliko godina porasle za 60 do 80 odsto u pojedinim delovima grada. S druge strane, u Poljskoj je rast cena je dostigao tek pet odsto u najvećim gradovima, dok prosečna cena kvadrata nije značajnije porasla sa oko 1.100 evra. Takođe, ono što važi za ceo region jeste da se cene još uvek nalaze ispod nivoa iz perioda pre krize ili su približno na tim nivoima, dok se svuda povećao raspoloživi prihod. Drugi važan fenomen jeste da u mnogim slučajevima glavni gradovi beleže znatno brži rast nego seoska područja.

U Srbiji, raspoloživi podaci ukazuju na postojanje tek skromnog povećanja cena u poslednjem periodu, ali one ostaju znatno ispod rekordnog nivoa iz 2008. kada su u pitanju gradska područja, pre svega Beograd. Najnovija ponuda je više usredsređena na izgradnju nekretnina srednje i više klase, koje se prodaju po višim cenama, kao i na spoljnu tražnju i kupovine nekretnina u cilju investiranja. Šire gledano, poboljšanje ekonomskih uslova i uslova na tržištu rada deluje kao faktor koji podržava aktuelna skromna povećanja cena, ali je ipak malo verovatno da će na kratak rok da dovede do alarmantne situacije po pitanju cene, navode analitičari Erste banke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.